Proiect de formare profesională iniţiat de constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru personalul medical. Din fonduri europene

Proiect de formare profesională iniţiat de constănţeni

Sănătate 01 Decembrie 2011 / 00:00 841 accesări

Peste 1.200 de angajaţi în halate albe, dar şi manageri de spitale, vor avea ocazia să beneficieze de un valoros proiect de formare profesională, proiect iniţiat de constănţeni şi pus în practică în primăvara anului 2012, mai exact în luna mai, atunci când vor fi organizate primele cursuri. Ieri a avut loc lansarea oficială, lansare la care au participat şi cei care au implementat ideea de pregătire profesională în cadrul unui proiect de amploare, respectiv directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Cătălin Grasa (în 2007 director medical adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa), dar şi directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, cel care a dorit să ducă la bun sfârşit planul fostului director adjunct al Direcţiei. „Formare profesională pentru personalul medical şi manageri din domeniul sanitar prin implementarea de noi tehnologii şi actualizarea cunoştinţelor în domeniul economiei sanitare” este de pe acum anunţat a fi un proiect de succes, mai ales că 70% din tematică va fi una practică, iar restul va alcătui teoria. „Contează foarte mult practica, mai ales că, de exemplu, acum în spitale se lucrează foarte mult pe calculator, sunt introduse date ale pacienţilor, sunt raportate unele date”, spune directorul medical al SCJU - cea mai mare unitate sanitară din judeţ.

PROIECTUL ESTE DERULAT ÎN PARTENERIAT CU INSTITUTUL ROMÂN DE CERCETĂRI ECONOMICO-SOCIALE – IRECSON ŞI ESTE COFINANŢAT DIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN PRIN PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007 – 2013, ŞI VIZEAZĂ FORMAREA ÎN DOMENII SPECIFICE A PESTE 1.100 DE ANGAJAŢI ŞI MANAGERI DIN DOMENIUL SANITAR.

„Dorim să înfiinţăm un Centru de formare pentru personalul medical şi dezvoltarea conexă a unei platforme de tip „e-learning” care reprezintă o activitate inovativă propusă în cadrul proiectului. Astfel va fi asigurată sustenabilitatea şi dezvoltarea profesională durabilă”, a decarat directorul executiv al DSPJ, dr. Dina. Atât directorul dr. Dina, cât şi directorul dr. Grasa susţin ideea de alcătuire, la Constanţa, a unui centru de referinţă. „Vom amenaja, în sediul Direcţiei de Sănătate situat pe strada Nicolae Iorga, o sală dotată cu mese, scaune, laptouri. Va fi nevoie şi de o mică construcţie pentru extinderea spaţiului”, spune dr. Dina.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 18 luni şi vizează: creşterea gradului de formare profesională pentru specialiştii din domeniul sănătăţii, atât la nivel managerial, cât şi la nivel operaţional, prin activităţi de formare şi promovare la nivel local şi naţional care să sprijine managementul descentralizat. Totodată, prin implementarea acestuia se vrea creşterea gradului de adaptabilitate şi angajabilitatea a 42 de manageri şi a peste 1.000 de angajaţi (în special personal medical cu studii medii şi peste 45 de ani) din sectorul sanitar. Vor fi efectuate cursuri de formare în domeniile: informatică, economie sanitară pentru 42 de manageri. De asemenea, peste 1.000 de angajaţi vor urma cursuri gratuite de informatică – operare calculatoare, statistică.



12