Proiect de forum româno-bulgar al instituţiilor de cultură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiect de forum româno-bulgar al instituţiilor de cultură

Cultură 16 Septembrie 2008 / 00:00 1190 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa se înscrie, fără îndoială, în rîndul instituţiilor de cultură româneşti cu cele mai dese participări la diverse manifestări de gen, simpozioane, expoziţii naţionale şi internaţionale, colaborări şi implicări în proiecte transfrontaliere de anvergură. Instituţia muzeală de la malul mării este, de curînd, partener într-un proiect de promovare a turismului, iniţiat şi condus de municipalitatea şi muzeul din Kavarna - Bulgaria. Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, dr. Constantin Chera, a participat, recent, în Bulgaria, la un work-shop pe tema promovării turismului pe coasta bulgară şi românească a Mării Negre. La această întîlnire au mai fost invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din ţara vecină, precum şi un reprezentant al Ministerului Culturii din Bulgaria. Potrivit dr. Constantin Chera, în cadrul lucrărilor s-a conturat ideea unui forum al instituţiilor de cultură care să reunească reprezentanţi ai acestora, ai organizaţiilor ecologiste, ai instituţiilor care se ocupă de rezervaţiile naturale, ONG-uri de profil din zona litorală a Mării Negre. Acest forum va avea drept scop punerea în evidenţă a obiectivelor de interes turistic din Delta Dunării şi pînă la Burgas, printre care: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cetăţile din nordul Dobrogei, din judeţul Tulcea, precum Argamum, Enisala, cele din judeţul Constanţa - Histria, Tomis, Callatis sau cele de pe coasta bulgară, cum sînt cele de la Durankulac, Kavarna, Varna şi Burgas. Un al doilea scop al forumului va fi acela de a promova colaborarea între instituţiile de cultură şi autorităţile publice, pentru valorificarea patrimoniului natural istoric.

Dr. Constantin Chera spune că proiectul comun Constanţa - Kavarna are ca finalitate constituirea unui Punct de informare accesibil atît direct, cît şi de pe internet, care să prezinte obiectivele culturale din cele două zone. „Pentru zona noastră, avem intenţia de a prezenta pe acest instrument de informare toate muzeele din Constanţa, atît Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, cît şi Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române, Muzeul Portului, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, precum şi infrastructura din jurul acestora - hoteluri, restaurante, terase, parcuri arheologice”, a menţionat directorul Muzeului de Istorie din Constanţa, dr. Constantin Chera. Acesta a adăugat că Punctul de informare va fi inaugurat pe data de 19 septembrie, la Kavarna.

Întrucît forumul instituţiilor de cultură din România şi Bulgaria are nevoie de girul instituţional al celor două ministere ale Culturii, între 22 şi 23 septembrie, la Braşov, va avea loc o nouă întîlnire a factorilor responsabili, pentru semnarea unui acord în acest sens. Directorul muzeului constănţean, Constantin Chera, urmează să prezinte, pe data de 23 septembrie, în cadrul acestei reuniuni, o comunicare intitulată „Proiecte transfrontaliere - realizări, umbre şi perspective”. De asemenea, la întîlnirea de la Braşov sînt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Comunităţii Europene, implicaţi în implementarea unor proiecte europene.

Graţiela GHEORGHE

Ex foto: Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, dr.



12