Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a prezentat Dumei, Camera Inferioară a Parlamentului, un proiect de lege care reglementează intervenţia armatei ruse în străinătate, a anunţat el luni, în timpul unei întrevederi cu liderii partidelor parlamentare, la Soci. ”Această decizie este legată de evenimentele de anul trecut, încercarea armatei georgiene de a prelua controlul asupra provinciei sale separatiste Osetia de Sud şi mobilizarea de trupe ruseşti în august 2008”, a explicat şeful statului, care a adăugat apoi că ”aceste probleme trebuie să fie bine reglementate”.
La 8 august 2008, Georgia a încercat să preia controlul asupra provinciei sale separatiste, care s-a autoproclamat independentă. Armata georgiană a păstruns în capitala georgiană Ţhinvali, în confruntări pierzîndu-şi viaţa sute de civili şi militari din cadrul forţelor ruse de menţinere a păcii, mobilizate în regiune. Rusia a răspuns printr-o acţiune militară de mare anvergură, în urma căreia a recunoscut, la 26 august, independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, o altă provincie georgiană separatistă. Tbilisi a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova şi a proclamat cele două provincii ”teritorii ocupate”. Occidentul, inclusiv NATO, a reproşat Rusiei folosirea disproporţionată a forţei în Osetia de Sud. După cîteva luni, unii politicieni europeni au apreciat că Georgia era la fel de vinovată pentru provocarea de tensiuni în regiune.
Între timp, cota de popularitate a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev şi cea a premierului Vladimir Putin a atins maximul lor istoric, arată datele sondajului realizat de fundaţia Opinia Publică (FOM). Sondajul a fost realizat în perioada 1-2 august, pe un eşantion de 2.000 de persoane, în 44 de regiuni ale ţării. Datele arată că 59% dintre ruşi îl susţin pe Dmitri Medvedev, aceasta reprezentînd o creştere cu 4% în raport cu luna trecută, cel mai bun rezultat al său după alegeri fiind de 57%. Cota de popularitate a lui Vladimir Putin a atins 73%, nivelul maxim după septembrie 2008. Începutul crizei a redus atunci nivelul de popularitate al lui Putin, ajungînd la 66% în luna aprilie. Potrivit sondajului, a crescut de asemenea numărul cetăţenilor care evaluează în mod favorabil activitatea Guvernului: 48%, faţă de 45% în iulie şi 39% în martie (minimul estimărilor favorabile consemnate de FOM).