Proiect de suflet : ''TE VĂD, TE AUD''

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiect de suflet : ''TE VĂD, TE AUD''

Educație 09 Mai 2018 / 12:26 797 accesări

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Școala Gimnazială Nr. 12 ”B. P. Hașdeu” au demarat un proiect de conștientizare a faptului că persoanele cu deficiențe de auz, văz sau ambele sunt parte a societății și pot fi parteneri normali în aproape oricare activitate.

În prima parte a proiectului, intitulată „VĂD, AUD”, a fost organizată întâlnirea elevilor din unitățile de învățământ, cu membrii ai asociațiilor Nevăzătorilor din România, Filiala Regională Constanța și Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța. Elevii au aflat cu ce probleme se confruntă aceștia zilnic și ce anume i-ar ajuta să aibă o viață mai ușoară. Ei au învățat că pot să comunice prin limbajul semnelor și s-au familiarizat cu acest limbaj. De asemenea, au văzut că lipsa unui simț nu este un obstacol de nedepășit în realizarea unui om și au înteles că voința și munca suplinesc pierderea parțial sau total a auzului și a văzului, oferind omului posibilitatea de a avea o viață frumoasă și a fi fericit.

În ce-a de-a doua etapă a proiectului, intitulată „NU TE VĂD, NU TE AUD”, elevii au realizat piese de teatru prin care și-au exprimat trăirile și viziunea asupra a ceea ce reprezintă deficiențele de auz și văz în viața oamenilor cu nevoi speciale, așa cum le-au perceput și înțeles ei.

Vineri, 11 mai, ora 17.00, la Centrul Multifuncțional de Tineret "Jean Constantin" se va deschide expoziția "ÎN SFÂRȘIT TE VĂD ȘI TE AUD", care marchează finalul proiectului.

"TE VĂD, TE AUD" a fost un proiect care și-a propus să creeze o legătura mai bună între persoanele cu deficiențe de văz și de auz și comunitatea locală. Mesajul transmis de elevi întregii comunități, prin intermediul proiectului și al momentelor artistice, este că împreună putem elimina prejudecățile”, a declarat Anda Dișea, coodonatorul proiectului și membru al asociației Împreună pentru Viitor Constanța.

La reușita proiectului au contribuit peste 100 de voluntari.

Unitățile de învățământ care au facut parte din proiect sunt: Școala Gimnazială Nr 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Gimnazială Nr.12 „B.P.Hașdeu”, Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițetica”, Școala Gimnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială Nr.40 „Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Tehnic „Tomis”.

Parteneri proiect: Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Interjudețeană Constanța, Asociația Națională a Surzilor din România - Filiala Constanța, Inspectaratul Școlar Județean Constanța. AYG România și Radio Constanța.



12