Proiect european de prevenire a secetei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România, partener de bază în sud-estul Europei

Proiect european de prevenire a secetei

Monden 30 Septembrie 2011 / 00:00 558 accesări

PĂSTRAREA REZERVELOR DE APĂ Şapte state europene, printre care şi România, participă la un amplu proiect finanţat de CE pentru prevenirea secetei. Proiectul Water CoRe intitulat ”Lipsa apei şi seceta: Activităţi coordonate în regiunile europene” face parte din programul INTERREG IVC, fiind implicaţi 15 parteneri din şapte ţări, România, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ungaria şi Spania. Partenerii din România ai proiectului sunt Ministerul Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia de Protecţia Mediului Covasna. Printre obiectivele proiectului se numără ridicarea gradului de conştientizare privind riscurile diminuării resurselor de apă, fenomenului de secetă şi schimbărilor climatice, valorificarea expertizei în domeniu şi crearea de instrumente pentru transmiterea acesteia în ţările partenere, precum şi coordonarea acţiunilor la nivel regional pentru gestionarea nevoii de apă.

În cadrul proiectului a fost finalizat ghidul de bune practici, ce cuprinde circa o sută de exemple de proiecte şi bune practici, dintre care zece provin de la cei trei parteneri români. Exemplele pot fi adaptate printr-un transfer de experienţă şi parteneriat la situaţiile locale sau regionale din alte zone. În cadrul proiectului funcţionează patru grupuri de lucru tematice: managementul cerinţei de apă, care include strategii de gestionare şi instrumente economice, gestionarea perioadelor de secetă şi reducerea efectelor acesteia, efectele schimbărilor climatice şi adaptare, precum şi întărirea participării publice şi creşterea gradului de conştientizare. Este funcţională şi o agenţie privind problemele de secetă şi lipsa de apă, integrată în cadrul Centrului Regional de Mediu pentru centrul şi estul Europei din Ungaria. Prin intermediul acestuia se transmit practicele incluse în ghid şi în ţările care nu sunt încă membre UE. Bugetul total al proiectului este de 2,5 milioane de euro, din care bugetul cumulat al celor trei parteneri români este de 417.052 euro. Proiectul se află deja la jumătatea derulării sale iar partenerii români vor organiza, în perioada 5-7 octombrie, o reuniune la Bucureşti.

CERCETAREA ATMOSFEREI Observatorul Atmosferic Român, cel mai important centru de investigare a atmosferei joase din sud-estul Europei, a fost inaugurat la Măgurele, de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE). Proiectul a costat 2,87 milioane de euro, contribuţia României reprezentând 15% şi fiind alocată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Restul de bani provin din Programul Norvegian de Cooperare pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă. La inaugurare au fost prezenţi ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn, ofiţerul de proiect din cadrul Direcţiei Generale pentru Cercetare Ştiinţifică a CE, Ciaran Dearle, precum şi o serie de experţi români şi străini. Se doreşte realizarea unui observator de cercetare 3D a atmosferei, capabil să combine activităţi de cercetare, educaţie şi practică aplicativă. Vor fi implementate noi proiecte menite să exploreze fenomenele atmosferice şi interacţiunea atmosferei cu suprafaţa Terrei, hidrosfera şi biosfera. Staţiile de măsurare din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti (Băneasa), vor transmite datele către noul centru de la Măgurele. Datele colectate de Observatorul Atmosferic Român vor fi puse la dispoziţia reţetelor de cercetare din întreaga lume.



12