Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie parcurge o perioadă extrem de încărcată din punctul de vedere al activităţilor şi proiectelor în care sînt implicaţi specialiştii instituţiei, dar şi al numărului mare de vizitatori, în special străini, care sosesc la malul mării în cadrul croazierelor.
Opt cercetători constănţeni, în expediţie de documentare la cetăţile antice din Turcia
Directorul Muzeului de Istorie, dr. Constantin Chera, a anunţat că un grup de opt cercetători ai muzeului a plecat, ieri dimineaţă, într-o călătorie de documentare în Turcia, la cetăţile antice importante de pe coasta egeeană, printre care se numără Troia, Efes, Pergam, Milet. Din rîndul celor care efectuează această deplasare cu scop ştiinţific fac parte în special arheologi tineri, care vor reveni în ţară peste o săptămînă, cu un amplu material documentar, precum şi cu cîteva mii de fotografii de la faţa locului. Anul trecut, un alt grup de cercetători constănţeni, condus de dr. Constantin Chera, a realizat o astfel de expediţie în Turcia, numeroasele fotografii prin care specialiştii au imortalizat cetăţile antice făcînd tema unei expoziţii foto-documentare de excepţie, despre civilizaţia antică de pe ţărmul egeean.
„Carpaţii - placă turnantă între Est şi Vest - tradiţie şi modernitate”, un proiect care va avea finanţare europeană de un milion de euro
Pe de altă parte, muzeul constănţean continuă să se implice în noi proiecte internaţionale, menite să promoveze instituţia în ţară şi peste hotare, prin stabilirea de legături şi schimburi de valori cu alte unităţi muzeale importante. Astfel, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, dr. Constantin Chera, a anunţat că, zilele trecute, a participat, la Satu Mare, la o întîlnire cu reprezentanţii mai multor muzee din România, Ucraina, Ungaria, Polonia şi Bulgaria, în vederea discutării unui proiect „aproape paneuropean”. Specialiştii au convenit asupra termenilor şi titulaturii oficiale a proiectului, „Carpaţii - placă turnantă între Est şi Vest - tradiţie şi modernitate”, urmînd ca, în perioada septembrie-octombrie a acestui an, să fie prezentat Comunităţii Europene spre finanţare, în cadrul programului „Cultura 2007 - 2013”. Potrivit dr. Constantin Chera, valoarea proiectului este cuprinsă între 700.000 şi un milion de euro.
Primele activităţi în cadrul acestui proiect, care vizează schimbul de valori culturale dintre Europa Centrală şi de Est, vor avea loc, cel mai probabil, la începutul lui 2009, iar acţiunile se vor desfăşura pe parcursul a cinci ani. Printre acţiunile comune la care vor participa muzeele partenere se numără: realizarea unor DVD-uri multimedia, a unui catalog de expoziţii, precum şi de pliante/ afişe, a unei pagini web şi a unui ghid turistic. De asemenea, proiectul mai cuprinde realizarea a două conferinţe ştiinţifice şi cîteva propuneri de activităţi educaţionale (elaborarea unui curs de istoria civilizaţiei central-europene şi şantiere şcoală la săpăturile instituţiilor participante), dar şi de teme de expoziţii („Metalurgia bronzului”, „Germanici, latini şi slavi în Europa Centrală”, „Primii agricultori ai Europei - evoluţia agriculturii”, „Confluenţe spirituale în preistorie şi antichitate”). Iată care sînt partenerii propuşi pentru acest proiect: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul Naţional „Grigore Antipa” Bucureşti, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Nyiregyhaza Ungaria, Institutul de Arheologie al Universităţii Budapesta, Muzeul Naţional din Varşovia, Institutul de Arheologie din Cracovia, Muzeul din Varna, Muzeul din Silistra, Institutul de Arheologie din Kosice - Slovacia, Universitatea de Stat Ujgorod - Ucraina şi Landesmuseum Rheinland - Pfalz din Bonn.
Specialişti ai muzeului constănţean şi ai Institutului de Oceanografie Varna vor identifica şi cartografia epavele antice
De asemenea, Muzeul de Istorie de la malul mării este implicat într-o serie de proiecte transfrontaliere, cum ar fi cel cunoscut sub numele de „Venus la Dunărea de Jos” sau cel denumit „Locuri sacre la Dunărea de Jos”, la care este partener alături de muzeele din Mangalia, Silistra, Dobrici şi Tutrakan - Bulgaria. Dr. Constantin Chera a mai făcut cunoscut faptul că, în această vară, arheologi ai muzeului constănţean, alături de specialişti ai Institutului de Oceanografie din Varna vor colabora în vederea identificării şi cartografierii epavelor antice şi urmelor arheologice, de-a lungul coastei bulgăreşti şi româneşti a Mării Negre.