Teatrul de Stat Constanţa se pregăteşte să iasă din nou la rampă, la mijlocul lunii aprilie, cu o nouă premieră, „Pana de automobil”, de Friedrich Durrenmatt, în regia lui Sorin Militaru. La sediul teatrului a avut loc, ieri, o conferinţă de presă prilejuită atît de apropierea acestui eveniment teatral, cît şi de recentul turneu efectuat în Franţa de actorii constănţeni, cu spectacolul „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, de Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu. La conferinţă au participat noul director general al Teatrului de Stat Constanţa, Virgil Iosif, directorul general adjunct artistic Sorin Militaru, directorul de strategie şi promovare Sorin Lucian Ionescu, precum şi Iulian Enache, actor de valoare al teatrului, aflat atît în distribuţia piesei lui Vişniec, dar şi în cea a spectacolului care va avea premiera peste puţin timp.
Teatrul constănţean va participa, în luna mai, la Festivalul de la Viena
Managerul general al Teatrului de Stat Constanţa, Virgil Iosif, s-a întîlnit, ieri, pentru prima dată de la cîştigarea concursului organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, în urmă cu aprox. o lună, într-un cadru oficial cu reprezentanţii mass-media. De profesie economist, acesta a precizat că alegerea unor persoane cu o astfel de pregătire pentru managementul instituţiilor de cultură este o situaţie des întîlnită în Uniunea Europeană, fiind soluţia optimă pentru îmbinarea dintre actul de cultură şi resursele financiare. „Pot să vă spun că mă bucur că am găsit o situaţie foarte bună în acest teatru deoarece, de o bună perioadă, piesele se joacă cu casa închisă. S-au reluat, în acelaşi timp, turneele în oraşele din judeţ. Pentru actorii acestui teatru este o onoare să joace şi în alte oraşe, unde setea de cultură este foarte puternică”, a declarat directorul general al instituţiei teatrale de la malul mării, Virgil Iosif. Acesta a făcut cunoscute şi cîteva dintre cele mai apropiate proiecte ale Teatrului de Stat Constanţa, printre care şi proiectul pentru un concurs de regizor debutant, iniţiat împreună cu directorul general adjunct artistic Sorin Militaru. De asemenea, în această scurtă perioadă se montează piesa „Pana de automobil”, iar de săptămîna viitoare, vor începe repetiţiiile pentru spectacolul „Titanic Vals”, în regia lui Cristian Şofron. Un alt proiect, dar pentru anul viitor, este acela de structurare a săptămînii teatrale astfel încît în weekend să fie prezentate spectacolele cu mare succes de casă, iar în zilele de miercuri şi joi, piese de altă factură, cu subiecte contemporane, pentru a fi satisfăcute toate categoriile de public.
Pînă atunci, Teatrul de Stat Constanţa este invitat să participe, în luna mai, la Festivalul de Teatru de la Viena, cel mai important festival de teatru central-european, cu piesa „Luna de miere”. „Am înţeles că la Viena se va merge în perioada 21 - 25 mai, în nişte condiţii financiare foarte avantajoase, la invitaţia organizatorilor”, a adăugat directorul de strategie şi promovare, Sorin Lucian Ionescu. La rîndul lor, actorii teatrului constănţean din distribuţia spectacolului „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” vor fi prezenţi, în luna iulie, la Festivalul de la Avignon.
Turneul în Franţa, un succes memorabil
De altfel, în turneul din Franţa, susţinut cu spectacolul „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, în oraşele Tours şi Vernouillet, în urmă cu aprox. o lună, actorii Teatrului de Stat Constanţa s-au bucurat de un succes extraordinar, încîntînd publicul francez prin calitatea şi căldura interpretării. „Ne-am bucurat de un adevărat succes, păstrînd proporţiile, pentru că oferta culturală nu numai în Franţa, ci în toată Uniunea Europeană este imensă”, a mai precizat Sorin Lucian Ionescu. Acesta a arătat că, în ciuda programului cultural extrem de bogat şi de variat, pus la dispoziţia publicului de sălile de spectacole din oraşele franceze, de la piese de teatru, la spectacole de dans, pantomimă, concerte de jazz, rock şi numai, susţinute de artişti de renume internaţional, actorii teatrului constănţean s-au bucurat de un public numeros şi entuziast. „Printre principalele noastre intenţii se numără şi faptul că vrem să devenim un teatru european. Acest turneu a fost un prim pas de a ne face cunoscuţi unor manageri de festivaluri care cumpără spectacole şi le duc în diverse locuri din Europa. La Avignon va fi la fel, pentru că dincolo de acest mare festival, este şi un tîrg foarte mare de spectacole”, a declarat Sorin Militaru. Referitor la reacţia publicului din Franţa la reprezentaţiile cu „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, Sorin Militaru a subliniat: „A fost copleşitor, pentru că erau oameni necunoscuţi şi care au spus, la un moment dat, că actorii de limbă română au jucat în franceză mai bine ca francezii, nu neapărat ca dicţie, ca vorbire, ci ca intenţii actoriceşti, i-au simţit mult mai complecşi decît pe actorii francezi. Este un lucru onorant, noi avem un stil de joc mai personal, cei din Franţa joacă puţin mai sec, actorii români joacă şi cu sufletul şi asta se simte!”. „Am văzut spectatori care au fost extraordinar de incantaţi de joc, furaţi de ceea ce se întîmpla pe scenă, realmente captivaţi de joc, de imaginile spectacolului, de ceea ce transmiteau actorii”, a spus, la rîndul său, Iulian Enache, interpret în acest spectacol, coproducţie a Teatrului de Stat Constanţa şi La Compagnie du Grand Desherbage.
Noua producţie a teatrului, „Pana de automobil”, va avea premiera în aprilie
Referitor la noua producţie teatrală, „Pana de automobil”, de Friedrich Durrenmatt, în regia lui Sorin Militaru, aceasta va avea premiera la mijlocul lunii viitoare. Din distribuţie fac parte actori foarte cunoscuţi ai teatrului, regizorul Sorin Militaru spunînd că a fost o bucurie să lucreze cu aceşti artişti: Iulian Enache - Traps, Eugen Mazilu - Kummer, Lucian Iancu - Zorn, Mihai Sorin Vasilescu - Pilet, Lana Moscaliuc - Povestitorul, Marian Adochiţei - Simone, Alexandru Mereuţă - Judecătorul şi Pavel Bîrsan - Victima. Regia artistică îi aparţine lui Sorin Militaru, scenografia este semnată de Sanda Mitache, coregrafia este realizată de Andras Lorant, iar muzica, de Vlaicu Golcea. Potrivit regizorului, este un spectacol cu un subiect foarte provocator, fiind vorba despre dreptate, justiţie, vinovăţie şi asumarea ei.
Pînă atunci, însă, publicul constănţean este invitat în acest weekend, la cîteva spectacole de excepţie. În această seară, cu începere de la ora 19.00, în sala Teatrului de Stat Constanţa va fi prezentată piesa „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Afrim, iar sîmbătă şi duminică, tot de la ora 19.00, cu ocazia Zilelor Francofoniei, va putea fi urmărit spectacolul în limba franceză „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”.