Proiecte de Radu Jude şi Radu Muntean, în programul Cinelink de la Sarajevo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiecte de Radu Jude şi Radu Muntean, în programul Cinelink de la Sarajevo

Cultură 11 Iulie 2009 / 00:00 554 accesări

Proiectele „Toată lumea din familia noastră\", de Radu Jude şi „Marţi, după Crăciun\", de Radu Muntean, participă la piaţa de coproducţii CineLink, care va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo (12 - 20 august). Proiectele cinematografice „Toată lumea din familia noastră\" şi „Marţi, după Crăciun\" participă la piaţa de coproducţii alături de alte cinci filme din Turcia, Bulgaria, Israel, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

Proiectul „Toată lumea din familia noastră\", produs de Hi Film, a cîştigat, în martie, premiul „Best Pitch\" la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia. Filmările la producţia „Toată lumea din familia noastră\", care are un buget de 650.000 de euro, urmează să înceapă în vara lui 2010, în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. „Toată lumea din familia noastră\" va fi regizat de Radu Jude, după un scenariu pe care acesta îl semnează împreună cu Corina Sabău.

Noul proiect al lui Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun\", pentru care regizorul va începe filmările în noiembrie, a primit o finanţare de 250.000 de euro de la agenţia de publicitate McCann Erickson şi agenţia de media Optimedia. „Marţi, după Crăciun\", produs de Multimedia Est, va fi realizat după un scenariu scris de regizorul Radu Muntean, împreună cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Proiectul „Marţi, după Crăciun\" spune povestea unei crize conjugale, ce se petrece în familia lui Paul şi a Adrianei, care sînt căsătoriţi de 10 ani şi au o fiică de 8 ani. Paul se hotărăşte să îşi părăsească soţia, pentru amanta sa. Soţia sa îi dă răgaz acestuia să îi spună fiicei despre despărţirea lor pînă marţi, după Crăciun. „Acesta nu este un film despre vină, este mai degrabă un film despre alegeri. Paul nu se desparte doar de o persoană, ci spune ‘adio’ unui stil de viaţă\", a precizat Radu Muntean. Realizat în stilul a două lungmetraje anterioare ale lui Muntean – „Hîrtia va fi albastră\" şi „Boogie\" -, „Marţi, după Crăciun\" vorbeşte despre „cum poate un om să îşi urmeze idealurile\", după cum a declarat Alexandru Baciu la forumul de coproducţii Paris Cinema (2 - 14 iulie). Potrivit reprezentantei Multimedia Est, Miruna Jovin, producătorii au strîns, deja, 641.000 de euro din bugetul total de 930.000 de euro al filmului. Proiectul a primit, anul acesta, o finanţare de aproximativ 324.500 de euro din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

La piaţa de coproducţii CineLink va mai participa şi proiectul de lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen\". România este reprezentată de Iulia Rugină în cadrul proiectului „Sarajevo, City of Film\", care reuneşte mai mulţi artişti din centrul şi estul Europei, care lucrează la o peliculă turnată în capitala Bosniei. Rugină a regizat filmul „Museum of Broken Relationships\", al cărui scenariu îl semnează. Filmul, turnat între 4 şi 6 mai la Sarajevo, va fi prezentat la festival, în august. De asemenea, zece tineri artişti români participă la Sarajevo Talent Campus, care oferă workshop-uri pe teme legate de industria filmului. Astfel, participă la program, din partea României, regizorii Cătălin Muşat, Eva Pervolovici, Mara Trifu, scenariştii Alexsandra Safriuc, Ana Agopian, Carmen Dîrvariu, Crăiţa Ioana Nanu, Filip-Iosif Columbeanu, actorul Edgar Nistor şi producătorul Andrada Romagno. Sarajevo Talent Campus reuneşte 80 de participanţi din Europa Centrală şi de Est şi se desfăşoară pe toată perioada festivalului.

Totodată, filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur\", produs şi scris de Cristian Mungiu, va deschide cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo. „Amintiri din Epoca de Aur\" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Filmul va fi prezentat pe 12 august, în deschiderea festivalului, care va dura pînă pe 20 ale lunii. La proiecţie va participa Mungiu, precum şi majoritatea regizorilor care semnează proiectul. Filmul a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primit de critică. Celebra publicaţie „Variety” a spus că „tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia românească, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri\".

Pelicula, care a fost vîndută deja în 25 de ţări, a fost prezentată în premieră în România, la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie).



12