Patru mari proiecte cu finanțare europeană au fost implementate cu un real succes de către SC RAJA SA Constanța. Valoarea proiectelor, desfășurate în perioada 1998 - 2016, se ridică la aproximativ 400 milioane de euro.
Această perioadă s-a dovedit extraordinar de benefică pentru ceea ce au însemnat infrastructură și dezvoltare a utilităților de apă și canalizare în municipiul Constanța, dar și în județ. Realizările din ultimii anii au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către reprezentanții societății, care au avut susținerea reprezentanților Consiliului Județean Constanța, ai Primăriei Constanța și ai administrațiilor din județ.
Primul proiect - Programul de Dezvoltare a Utilităților Municipale (MUDP II), derulat în perioada 1998-2002, în valoare de 38 milioane de dolari - a avut drept scop reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în județul Constanța (monitorizarea și contorizarea pentru consum), reabilitarea stației de pompare „Călărași“, a stației de tratare și a rezervoarelor de înmagazinare, dar și reabilitarea rețelei de canalizare în județul Constanța și a stației de epurare Constanța Sud.
Cel de-al doilea proiect - Realizarea Infrastructurii pe Scară Largă (LSIF), derulat în perioada 2001-2002, cu o valoare de 4 milioane euro - a presupus reabilitarea Liniei nămolului din cadrul stației de epurare Mangalia, prin alinierea la standardele europene de mediu.
Reabilitarea și extinderea stației de epurare Constanța Nord s-au realizat prin programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-aderare), derulat în perioada 2002-2010 și care a avut o valoare de 73 milioane euro. Prin același program s-au montat conducte de descărcare în mare aferente stațiilor de epurare Constanța Nord și Eforie Sud, s-au reabilitat stațiile de pompare ape uzate și rețeaua de canalizare în Constanța, dar s-a realizat și extinderea stației de epurare Eforie Sud.
MANAGEMENT EXCELENT
Ultimul program de succes - Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), derulat în perioada 2010-2016, cu o valoare de 289 milioane de euro - pare a fi cel mai amplu. În cadrul POS Mediu, au fost implementate cinci mari proiecte. În primul rând, reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița, reabilitarea stației de epurare ape uzate Eforie Sud, extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța-Ilfov, dar și canalizarea menajeră din comuna Valu lui Traian și executarea branșamentelor de apă și a racordurilor de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița.
Potrivit directorului interimar al SC RAJA SA, Aurel Presură, investițiile cuprinse în cele cinci proiecte au vizat 25 de unități administrativ-teritoriale din trei județe ale țării (Constanța, Ialomița și Ilfov) și au constat în: 354 km de rețea de apă, 471 km de rețea de canalizare, 81 stații de pompare și 14 stații de epurare.
Prezent la bilanțul societății, președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a apreciat ca excelent managementul fostului director al RAJA, Felix Stroe, arătându-și, în același timp, speranța că societatea va fi la fel de productivă și pe viitor.