Proiectele cinematografice ale anului 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiectele cinematografice ale anului 2009

Cultură 09 Martie 2009 / 00:00 890 accesări

Iniţiată la sfîrşitul lui 2008, a doua sesiune de proiecte cinematografice a anului trecut abia acum şi-a făcut cunoscuţi cîştigătorii. Este, desigur, interesant să ştim care din cineaştii români vor intra curînd în producţie. Mai întîi trebuie să amintim că sesiunea suportă oarecum efectele crizei prin reducerea fondurilor, ceea ce nu pare a afecta, totuşi, prea mult mersul lucrurilor, în afara unor imperfecţiuni ale regulamentului de concurs, şi el în atenţia Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

S-a participat la şase secţiuni: lungmetraje de ficţiune, scurtmetraje de ficţiune, documentare, debuturi în ficţiune, animaţie, proiecte de dezvoltare. Juriile au oferit şanse unor nume cunoscute, dar şi unor debutanţi consacraţi în scurtmetraj. La categoria lungmetraje, pe primul loc s-a situat proiectul „Marţi, după Crăciun\", în regia lui Radu Muntean, al cărui film „Boogie\" încă este foarte proaspăt atît în memoria spectatorilor, cît şi pe listele cu premii recent oferite. „Toată lumea din familia noastră\" este, de asemenea, un titlu semnat de un autor în vogă, Radu Jude, premiat pentru „Lampa cu căciulă\" şi „Alexandra\", al cărui debut în lungmetraj încă nu este cunoscut marelui public. Un nume greu, de astă dată, Dan Piţa, revine cu „Chira Chiralina\", după un scenariu de Ioan Grigorescu. Destul de curînd vom putea vedea un nou film de Horaţiu Mălăele, cu un titlu paradoxal, „Funerarii fericite\". Printre cele nouă proiecte cîştigătoare, dintr-un total de 13, vom menţiona „Portrete în pădure\" scris şi regizat de Dinu Tănase.

La scurtmetrajele de ficţiune, întîlnim iarăşi un nume mult mediatizat în ultima vreme, Adrian Sitaru, cu „Colivia\". La categoria debuturi în lungmetraj s-au prezentat 19 dosare de concurs şi au cîştigat doar trei. Pe primul loc – „Morgen\", scenariul şi regia Marian Crişan, deţinător al unui Palme d\'Or pentru scurtmetraj la ediţia din 2008 a Cannes-ului. O regizoare care şi-a făcut mîna în documentar debutează ca autoare de lungmetraj de ficţiune („Copil miner\"), după scenariul şi în regia Alexandrei Gulea, cu stagii de asistenţă la Lucian Pintilie şi pesemne şi la tatăl acesteia, Stere Gulea. Juriul de la documentare a analizat 15 proiecte din care a ales cinci. Cel puţin trei din cele cinci constituie garanţii incontestabile, în sensul că spectatorilor le sînt, deja, familiare contribuţiile lor în materie: Şerban Marinescu („Regele scamator\"), Radu Gabrea („Averea Diavolului\"), Florin Iepan („AnaPurna”).

Fiind vorba de o competiţie, e de înţeles că nu toate proiectele au primit finanţare, deşi printre perdanţi aflăm şi nume de cineaşti cu filmografii apreciabile.

Taguri articol


12