Ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia achiziţiilor publice, prin introducerea unor termene reduse de finalizare a procedurilor de atribuire a contractelor, a fost aprobată în şedinţa de sîmbătă a Guvernului. Actul normativ a fost finalizat prin consultare cu Comisia Europeană. Conform discuţiilor de sîmbătă, proiectele de acte normative privind descentralizarea administraţiei publice vor fi finalizate în aproximativ două luni, pînă la 4 mai, în consultare cu structurile de specialitate ale autorităţilor locale. „Pe diverse componente, vom pregăti cadrul normativ pînă în luna mai, iar pe alte componente, începînd cu toamna acestui an şi începutul anului viitor, aceste competenţe ale puterii centrale vor fi trecute spre guvernarea locală. Deci, pe parcursul acestui an şi începutul anului următor, în funcţie de specificul fiecărui domeniu\", a spus premierul Emil Boc. El a arătat că, prin descentralizare, obiectivul Guvernului nu este de a disponibiliza şi persoane din aparatul central, ci de a eficientiza funcţionarea societăţii. \"Principiile descentralizării sînt două: unul care realizează transferul atribuţiilor şi competenţelor de la autorităţile centrale spre autoritatea cea mai apropiată de cetăţean, primărie, consiliu local, consiliu judeţean, şi transferul de resurse financiare către comunităţile locale, pentru ca aceste atribuţii să fie exercitate\", a spus şeful Guvernului. Potrivit vicepremierului Dan Nica, principalele elemente de descentralizare administrativă în educaţie se referă la numirea directorilor de şcoli şi problemele financiare. \"Cîţi elevi ai, cîţi profesori şi în funcţie de tipul şcolii respective, vei primi banii respectivi, astfel încît să existe un criteriu obiectiv\", a spus Nica. În sănătate va fi stabilit cine îşi asumă responsabilitatea numirii directorilor de spitale, unităţi conduse de un Consiliu de Administraţie format din finanţatori, iar Direcţiile de muncă vor fi reorganizate pentru a corespunde structurilor existente la nivelul judeţului, precum cele de protecţia copilului şi a persoanelor cu handicap. Camerele agricole vor funcţiona la nivelul fiecărei localităţi şi vor avea rolul de punct unic de contact pentru problemele agriculturii, iar bazele sportive care nu au caracter de sport de performanţă vor face, de asemenea, obiectul descentralizării. Procesul va presupune şi înfiinţarea poliţiei locale, inclusiv pentru problemele rutiere şi cele legate de ordinea şi liniştea publică la nivel local. Proiectele de acte normative vor fi prezentate pînă la 18 martie, într-o primă formă, structurilor asociative şi societăţii civile spre dezbatere.
Guvernul a decis să menţină regula actuală care prevede că preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este numit de către membrii structurii, fără ca propunerea ca acesta să fie numit de şeful statului, avansată în pregătirea noii legislaţii, să fie păstrată în actul final. La sfîrşitul şedinţei de sîmbătă, în care Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, premierul a anunţat că CNSC va funcţiona în continuare. În forma finalizată vineri, proiectul de ordonanţă prevedea că preşedintele Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) va fi numit şi revocat de şeful statului, şi nu de membrii Consiliului. Legislaţia în vigoare stabileşte că CNSC este condus de un preşedinte ales dintre şi de către membrii săi, prin vot secret, cu majoritate absolută, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată a mandatului.
Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la şedinţa de sîmbătă a Guvernului privind descentralizarea administraţiei publice pentru a cunoaşte punctele de vedere ale Executivului pe această temă. \"Această şedinţă de guvern a avut un obiect precis, discutarea descentralizării şi, în acest context, şeful statului a fost invitat să participe la discuţii, pentru a cunoaşte punctele de vedere şi viziunea Guvernului cu privire la descentralizare. Preşedintele şi-a expus punctul de vedere cu privire la descentralizare şi la ansamblul reformelor care vizează modernizarea statului român, preşedintele României declarîndu-se un susţinător al modernizării statului român prin fenomenul de descentralizare\", a spus Boc.