Proiectele pentru bani europeni, „frumoase, dar ineficiente“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu:

Proiectele pentru bani europeni, „frumoase, dar ineficiente“

Social 10 Septembrie 2010 / 00:00 432 accesări

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a declarat, ieri, la deschiderea Târgului Agromalim de la Arad, că majoritatea proiectelor din agricultură, pentru care se aşteaptă finanţare europeană, sunt ineficiente economic. „Avem probleme mari cu absorbţia fondurilor europene, pentru că v-au păcălit consultanţii. Toţi au devenit peste noapte consultanţi şi v-au incitat la mărirea valorii proiectelor. În loc să vă ducă spre proiecte de 100.000 - 200.000 de euro, cât puteaţi dumneavoastră, v-au incitat şi au zis \"le facem de un million de euro\". Dar, când s-a ajuns la finanţare, nimeni nu a mai finanţat. Problema noastră este că avem aproape 90 % contracte pe toate proiectele şi, de doi ani şi jumătate, avem proiecte care nu se pot finanţa. Una este frumuseţea proiectului, şi ce vrei tu să faci, şi alta este eficienţa economică şi din punct de vedere bancar“, a declarat Rădulescu. Potrivit acestuia, în România, din cauza reliefului, nu vom putea avea un singur tip de agricultură. \"Ar trebui să luăm în calcul atât agricultura familială, cât şi agricultura comercială, ţinând cont de zonarea României. Avem zone de deal şi munte unde nu putem vorbi despre agricultură intensivă“, a spus Rădulescu.

• REPOPULAREA SATELOR CU TINERI, PESTE 20 DE ANI • În calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu recunoaşte că, pe plan local, neimplicarea statului în domeniul agricol este sursa principală a dezorganizării acestuia. Haos care va întârzia întoarcerea tinerilor în sate cu 20 de ani. „Există un singur mod de a atrage înapoi tineretul la agricultură. Aceasta trebuie să devină performantă, să asigure un câştig care să îi permită tânărului să nu râvnească la un post pe care l-ar putea avea în oraş. Dacă nu mergem pe această idee, cu siguranţă nu vom putea atrage tinerii înapoi la sate. Trebuie să facem performanţă, iar aceasta înseamnă utilaje de ultimă oră, înseamnă schimbarea mentalităţii în ceea ce priveşte cultura şi tehnologia. Esenţial va fi rolul statului în a se implica în organizarea domeniului. Agricultura românească are o singură hibă astăzi: este lăsată să se organizeze singură şi, în acest mod, nu va reuşi niciodată. În România, se va putea discuta despre o agricultură performantă probabil în 2020 sau chiar 2030“, a declarat secretarul de stat.

• CIOLOŞ, ASUL DIN MÂNECĂ • Rădulescu spune că, la negocierile ulterioare cu UE, România va avea o şansă în plus, datorită comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. „Avem norocul că îl avem comisar pe Dacian Cioloş. Cunoaşte foarte bine agricultura românescă şi pe cea din estul Europei. Probabil că vom avea o şansă toate ţările Europei de Est să negociem, pentru că el va fi un arbitru foarte corect“, a încheiat Rădulescu.



12