Proiectele UE, finanțate de Guvern pe datorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la Trezorerie

Proiectele UE, finanțate de Guvern pe datorie

Administrație 06 Noiembrie 2014 / 00:00 717 accesări

Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, un împrumut de 1,1 miliarde de lei de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziția autorităților de management ale programelor operaționale resursele necesare pentru plata facturilor către beneficiarii de fonduri europene. „Acest împrumut sprijină, în continuare, creșterea ratei de absorbție, deoarece banii achitați acum beneficiarilor vor fi rambursați României de către Comisia Europeană după ce vor fi trimise documentele necesare“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Banii vor fi folosiți pentru plăți către beneficiarii de finanțări contractate prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), Programului Operațional Regional (POR) și Programului Operațional Sectorial Mediu (POS M). „Pentru plata facturilor către beneficiarii proiectelor finanțate în cadrul POS DRU au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 386 milioane de lei. În același timp, pentru plățile către beneficiarii POS CCE au fost asigurați 320 milioane de lei, pentru cei ai POR - 300 milioane de lei, iar pentru beneficiarii POS M - 100 milioane de lei“, arată MFE. În această situație, beneficiarii banilor împrumutați de Guvern nu pot fi decât bucuroși că vor avea bani cu care să asigure derularea proiectelor europene. „Implementarea proiectelor intră în linie dreaptă și, în sfârșit, procedurile încep să devină mai simple și mai logice. Este bine că, după 10 ani în care nici nu am primit bani pentru proiectele derulate de noi, nici nu am fost sprijiniți în implementarea celor europene, vom avea un ajutor de la Guvern. În acest fel, proiectele vor putea fi terminate în timp util și nu vom avea restanțe către firmele care au câștigat licitațiile pentru derularea proiectelor“, a declarat primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

ȚINTE În cadrul aceleiași ședințe de Guvern, premierul Victor Ponta le-a solicitat ministrului Fondurilor Europene și celorlalți miniștri cu atribuții în domeniu să urgenteze procedurile pentru accesarea banilor europeni astfel încât gradul de absorbție să fie, la finalul anului, de peste 55%. „Astăzi avem 44% grad de absorbție, dar până la sfârșitul anului, cu tot ceea ce trimiteți, trebuie să sărim bine de 50%, pentru ca anul viitor să avem șansa să ținem același ritm. Deci, vă rog, toți cei care aveți autorități de management, Transporturile, Mediu, POR, POS CCE, grăbiți transmiterea de documente de plată. De la 7% la 44% o să-mi ziceți că e bine. Nu e bine. Eu vă zic că se poate mai mult și, până la sfârșitul anului, putem să trecem bine de 55%, bani efectiv încasați de România din fonduri europene“, a declarat premierul.

Reorganizare pentru creșterea gradului de absorbție

Având în vedere preocuparea Guvernului pentru utilizarea cât mai multor bani europeni, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va analiza, în această perioadă, toate proiectele care au încheiat contracte de finanțare prin PNDR și care nu au posibilitatea reală de a finaliza, în timp util, investiția pentru care au fost alocate fondurile europene. Astfel, în urma acestei analize, în primul trimestru al anului viitor, AFIR va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată și care se află într-un stadiu de realizare ce nu permite finalizarea lucrărilor și depunerea ultimei cereri de plată până la 30 septembrie 2015. „Trebuie să luăm această măsură cât mai urgent, pentru a permite utilizarea corectă a fondurilor europene pe care România le are la dispoziție pentru finanțarea agriculturii și pentru dezvoltarea mediului rural. Astfel, toate fondurile care acum stau blocate, nefiind solicitate de beneficiari, vor fi redistribuite imediat către acele măsuri care au deficit de finanțare. Prioritatea noastră este evitarea blocării finanțărilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală”, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu. Măsura va fi aplicată de către AFIR tuturor proiectelor implementate atât de către beneficiarii privați, cât și de către cei publici ai PNDR 2007 - 2013. Fondurile alocate pentru dezvoltarea rurală din cadrul PNDR sunt singurele care au fost epuizate în foarte scurtă vreme de la lansarea programului, având în vedere că foarte mulți primari s-au zbătut să atragă bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii rurale.



12