La doar o zi de la adoptarea Codului de Bune Practici, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cătălin Roşculete, susţine că iniţiativa legislativă este în aceeaşi formă în care a fost semnat proiectul cu organizaţiile profesionale din agricultură şi alimentaţie publică. Acesta a mai afirmat că proiectul Codului de Bune Practici nu a suferit niciun fel de modificare, ca răspuns la afirmaţiile reprezentanţilor asociaţiilor profesionale din sector, care anunţau recent că a fost inclus un articol care ar fi permis vînzarea produselor alimentare de către supermarketuri sub preţul de achiziţie al producătorului. \"Ceea ce a fost aprobat ca Ordonanţă de Urgenţă este exact proiectul discutat cu ei şi supus atenţiei lor. Noi nu am făcut decît să transpunem în lege pentru a urgenta lucrurile. Nu a fost nimic introdus ulterior, totul fiind conform discuţiilor avute cu ei\", a adăugat Roşculete. Ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, a declarat că noua lege va începe să aibă efectele anunţate anterior odată cu publicarea în Monitorul Oficial, în special prin eliminarea a 11 taxe impuse de marile magazine producătorilor. Reprezentanţii Ministerul Agriculturii, patronatele şi sindicatele din industria alimentară, anunţau în luna februarie, la finalizarea proiectul ordonanţei privind Codul de Bune Practici că, la cîteva luni după intrarea în vigoare a ordonanţei, aceasta va duce la ieftinirea produselor alimentare. Ulterior, reprezentanţii organizaţiilor profesionale din agricultură şi industria alimentată anunţau în luna aprilie că nu au semnat Codul de Bune Practici în domeniul alimentar în forma în care acesta a fost aprobat de Guvern, iar modificările aduse de Executiv anulează efectele pozitive pe care le-ar fi avut.