Comisia Juridică din Senat se reunește luni pentru întocmirea unui raport la proiectul pentru grațierea unor pedepse, după ce în ultimele două săptămâni a analizat amendamentele la acest act normativ și a finalizat dezbaterea pe articole a proiectului.
Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a anunțat, joi, că proiectul legii privind grațierea unor pedepse va intra lunea viitoare în dezbaterea plenului.
"Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni și, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obținut și prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile", a anunțat Nicolae.
Dacă senatorii juriști vor întocmi luni raportul și îl vor înainta în aceeași zi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeași zi.
Amendamentul propus de senatorii Traian Băsescu (PMP) și Liviu Brăiloiu (PSD), adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea grațierea faptelor de corupție a generat un val de proteste în societate, motiv pentru care senatorii juriști au revenit în mai puțin de 24 de ore asupra deciziei și au exceptat de la grațiere cele șase infracțiuni care vizau corupții.
La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat și, prin vot, au fost excluse de la grațiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență. De asemenea, au fost excluse faptele săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legătură cu aceștia, sau fapte săvârșite de funcționari străini sau în legătură cu aceștia.
Senatorii juriști au respins și amendamentul prin care s-ar fi grațiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, depus de senatorul PMP Traian Băsescu.
Comisia juridică a stabilit excepțiile de la grațiere, printre faptele exceptate numărându-se infracțiuni contra vieții, contra justiției și traficul de persoane, infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, lipsirea de libertate în mod ilegal.
Comisia a inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil printre legile speciale ale căror infracțiuni sunt exceptate de la grațiere.
Un alt amendament adoptat de senatorii juriști prevede că persoanele grațiate care săvârșesc în cinci ani o infracțiune execută și pedeapsa neexecutată ca urmare a grațierii. În forma inițială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.
Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi seară, că Guvernul nu susține amendamentele la legea grațierii adoptate de Comisia juridică a Senatului, precizând însă că Executivul este deschis "la anumite idei bune".
De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că instituția pe care o conduce susține forma inițială a proiectului de lege privind grațierea unor persoane.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunțat că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție și că subiectul va fi tranșat în cadrul unui Comitet Executiv Național al PSD. ''Voi avea o discuție cu membrii partidului din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente", a mai spus Dragnea.