Proiectul de referendum privind independența regiunii Catalonia, pe care separatiștii voiau să îl organizeze în septembrie 2017, a fost suspendat de către Tribunalul Constituțional spaniol, care se va pronunța definitiv în cursul următoarelor cinci luni, relatează ”Ouest France”. Într-un comunicat de presă, Tribunalul Constituțional anunță că suspendă rezoluția Parlamentului Cataloniei care prevede organizarea unui referendum în anul 2017, înainte de a se pronunța definitiv, în termen de cinci luni.
Pe data de 6 octombrie, Parlamentul Cataloniei, dominat de adepți ai independenței, a aprobat cu o majoritate de 72 de voturi din 135 propunerea președintelui regional, Carles Puigdemont, de a organiza un referendum în septembrie 2017. Puigdemont și-a preluat funcția la începutul anului, cu o foaie de parcurs clară, de a implementa măsurile necesare obținerii independenței regiunii Catalonia la jumătatea anului 2017. Și intenționează să organizeze această consultare publică, cu sau fără permisiunea Madridului. În comunicat, Tribunalul Constituțional le reamintește lui Puigdemont, președintei Parlamentului regional, Carme Forcadell, și altor responsabili locali de ”datoria de a împiedica sau paraliza orice inițiativă care presupune ignorarea sau evitarea suspendării referendumului”. Relațiile dintre Madrid și Barcelona s-au tensionat după ce conservatorul Mariano Rajoy a ajuns la putere, în 2011. Partidul său a promovat amendarea decisă în 2010 de către Tribunalul Constituțional a statutului de autonomie foarte extinsă de care se bucura Catalonia din 2006, alimentând tendința de obținere a independenței în această regiune. Rajoy a fost reconfirmat la finalul lunii octombrie la șefia Guvernului spaniol, însă fără majoritate în Parlament. De atunci, Guvernul afișează o nouă dorință de a întreține un dialog cu aleșii catalani, pe subiecte precum finanțele sau infrastructura. Însă Madridul refuză cu fermitate opțiunea referendumului, invocând Constituția, care prevede că nicio regiune nu poate organiza un referendum pe un subiect care îi privește pe toți cetățenii spanioli.
Fostul președinte catalan Artur Mas a organizat, în noiembrie 2014, un referendum fără valoare legală și interzis de Tribunalul Constituțional, privind independența Cataloniei, la care au participat aproximativ 2,3 milioane de persoane dintr-un total de 6,3 milioane. Aproximativ 80% dintre acestea s-au declarat în favoarea independenței regiunii. Tribunalul Constituțional a confirmat în iunie 2015 ilegalitatea acestui vot simbolic. Artur Mas este urmărit în instanță pentru nesupunere civilă.