Proiectul grațierii, modificat radical. Vezi ce s-a schimbat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiectul grațierii, modificat radical. Vezi ce s-a schimbat!

Justiție 02 Februarie 2017 / 09:17 3593 accesări
Florin Iordache, ministrul Justiției

Florin Iordache, ministrul Justiției

Conţinutul proiectului de Lege de graţiere a unor pedepse, care a fost adoptat marţi seara în Guvern a fost modificat radical faţă de prima variantă propusă, conform unui material difuzat de Evenimentul Zilei. Dacă noul proiect va fi aplicat în forma actuală, persoanele peste 60 de ani nu mai beneficiază de înjumătăţirea pedepsei, nu mai sunt graţiate infracţiunile asimilate faptelor de corupţie pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea, nici falsul intelectual, abuzul în serviciu sau conflictul de interese. De asemenea, pedepsele cu suspendare nu mai sunt graţiate.

Iată și principalele prevederi ale proiectului de graţiere care va intra în circuit parlamentar:

Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată

Se graţiază în parte, cu jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească.

Graţierea e condiţionată de achitarea, în termen de 1 an de zile de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă

Nu beneficiază de graţiere persoanele condamnate pentru:

Luare şi dare de mită

Trafic de influentă şi cumpărare de influenţă

Abuzul în serviciu

Conflictul de interese (aici sunt condamnaţi definitiv sau în proces de judecare mai mulţi parlamentari şi aleşi locali)

Falsul intelectual

Infracţiunile asimilate faptelor de corupţie: Articolul 13 Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Este infracţiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendumul

Nu beneficiază de graţiere condamnaţii care au săvârşit infracţiuni, altele decât cele menţionate mai sus, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare.

Citește și:

Membru CSM: „Feriți Justiția de capcana conflictelor politice de moment”

Taguri articol


12