Proiectul legii bugetului de stat pe 2018 a fost adoptat vineri seară în Comisiile reunite de buget - finanţe ale Parlamentului. Bugetul pe 2018 a fost avizat cu 17 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă" şi urmează să primească votul Camerelor reunite.
„După lungi dezbateri, vedeţi ora la care s-a ajuns (21:00-n.r.), bugetul a fost votat. (...) Urmează votul final în Parlament şi de la anul trebuie să ne apucăm, în continuare, de treabă", a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la finalul şedinţei comisiilor de buget reunite.
MIŞA: S-A CONSTITUIT ȘI FONDUL DE REZERVĂ
Comisiile de buget au adoptat, vineri, bugetul Ministerului Finanţelor Publice, hotărând să diminueze cu 5,8 milioane lei cheltuieli de personal şi să aloce 350 de milioane de lei pentru fondul de rezervă pe care aleşii l-au epuizat, iniţial, pentru a suplimenta bugetele altor instituţii. Conform calendarului dezbaterilor, votul final este programat într-o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în 21 decembrie.
Cabinetul Tudose estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%. Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie. În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor. Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuţiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit cu 2,3% din PIB.
Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.
Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistenţa socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB.
Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi în anul 2018 - 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investiţiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 13 miliarde lei faţă de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.
PNL A VOTAT ÎMPOTRIVA BUGETULUI DE STAT PENTRU ANUL 2018
PNL a votat, vineri, împotriva legii bugetului de stat pentru anul 2018, a declarat, deputatul PNL Robert Sighiartău, la finalul şedinţei Comisiilor reunite, afirmând că bugetul este „cârpit” şi este făcut să mulţumească clientela politică. „PNL a votat împotriva legii bugetului de stat, un buget al subdezvoltării României, un buget cârpit, un buget care nu va ridica nivelul de trai al românilor. (...) Dacă vă uitaţi la această lege a bugetului de stat o să vedeţi că este o himeră. Este un buget cârpit, este un buget al subdezvoltării, pentru că nu are în vedere absolut nimic cu privire la investiţiile publice. Anul acesta investiţiile publice au fost cu 30% mai mici faţă de anul trecut. Prin faptul că ei doresc să micşoreze bugetele locale, de fapt lovesc tot în investiţiile publice şi în perspectiva de dezvoltare a României, ca să îşi mulţumească o clientelă”, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartău.