Proiectul legii retrocedărilor, o reparaţie istorică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asumat de Guvern

Proiectul legii retrocedărilor, o reparaţie istorică

Politică 18 Aprilie 2013 / 00:00 381 accesări

ASUMARE După ce guvernele post-decembriste s-au tot chinuit să restituie imobilele confiscate de comunişti, făcând legi peste legi, România va avea în sfârşit o lege a proprietăţilor, care reglementează toate problemele identificate în ultimii ani în acest domeniu. Şi, după ce a fost la „dospit” câteva luni bune, timp în care societatea civilă şi politicienii au adus tot felul de amendamente, noul proiect de lege propus de Guvernul Ponta „a prins viaţă”, ieri, în Parlamentul României. În faţa deputaţilor şi senatorilor, premierul şi-a angajat răspunderea pe acest proiect de lege, aşteptat de foarte mulţi români şi care se referă la măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent. În primul rând, Victor Ponta a declarat că viziunea sa, care a fost pusă în acord cu cerinţele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), se bazează pe faptul că restituirile trebuie să se facă în totalitatea valorii imobilelor şi nu cum a propus iniţial Guvernul PDL, care lansase ideea că foştii proprietari trebuie să primească doar 15% din valoarea bunului confiscat. În prezentarea proiectului său, Ponta a afirmat că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară, în sensul că diferite persoane fizice au cumpărat, pe sume modice, drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro.

NORMALITATE Însă şmecheriile din trecut trebuie să înceteze, a spus Ponta de la tribuna Parlamentului, adăugând că proiectul său merge pe principiul restituirii în natură dacă imobilul nu a fost vândut sau dărâmat. Dacă nu, Guvernul va recurge la eşalonarea despăgubirilor într-un termen rezonabil. Mai mult decât atât, compensarea se poate face şi prin acordarea de puncte, în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care foştii proprietari vor putea achiziţiona, prin licitaţie, alte imobile. În cazul în care foştii proprietari nu doresc să participe la astfel de licitaţii, punctele pot fi preschimbate şi în bani. Însă această modalitate va putea fi folosită doar după anul 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor. Însă, poate cel mai important segment din proiectul de lege al Guvernului se referă la cei care au cumpărat drepturi litigioase de la foştii proprietari. Pe aceştia Ponta i-a catalogat drept samsari, în timp ce proprietari şi urmaşi de drept au încasat doar şase miliarde de lei. Însă, pentru a nu mai transforma procesul retrocedărilor într-o adevărată speculă, guvernanţii s-au gândit să-i impoziteze pe cei care vor cumpăra drepturi litigioase cu 85% la orice tranzacţie. Rămânând în subiect, Ponta a afirmat că cesionarii de drepturi litigioase pentru imobile naţionalizate nu vor mai primi active în natură. În altă ordine de idei, premierul a spus că cea mai spinoasă problemă privind restituirile este a cultului greco-catolic, care revendică mai multe proprietăţi, el arătând că se va continua dialogul. Pe de altă parte, Ponta a dat asigurări că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în niciun fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

PDL nu a avut semnături pentru moţiune

Asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietăţilor confiscate de comunişti nu a putut fi atacată cu moţiune de cenzură. Planul democrat liberalilor nu a funcţionat pentru că UDMR nu a achiesat la ideea democrat liberalilor şi, astfel, PDL nu a putut strânge numărul suficient de semnături pentru a putea depune o moţiune de cenzură. Rămaşi cu „buza umflată”, cei de la PDL vor încerca să blocheze proiectul de lege asumat de Executiv atacându-l la Curtea Constituţională Română (CCR), înainte ca acesta să ajungă la Băsescu spre promulgare. În această idee, liderul PDL Vasile Blaga a declarat că premierul Victor Ponta şi-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un „stil demagogic perfect”, deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016. În replică, premierul a spus că demersul PDL de a contesta proiectul legii imobilelor naţionalizate la CCR este de departe „cel mai inconştient şi iresponsabil gest” din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune României să achite imediat opt miliarde euro. „PDL este singurul partid care ar trebui să se ascundă în perioada asta de această problemă, pentru că toate fraudele şi hoţiile comise în 2009 - 2011 le-au făcut ei. Dacă erau aşa deştepţi cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei problemele, din 2010, 2011, 2012?”, a spus Ponta.



12