Reacții virulente au început să apară după publicarea proiectului Legii salarizării unitare a bugetarilor. În timp ce Guvernul consideră în continuare că acest act normativ rezolvă inechitățile din domeniu, sindicaliștii din administrație amenință cu greva (deja vu?!?!) pentru că se consideră discriminați. În plus, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, atenționează că o creștere a salariilor bugetarilor va genera o situație în care toți banii colectați din taxe și impozite se vor duce pe remunerațiile bugetarilor și nu va mai rămâne nimic pentru investiții.
Proiectul Legii salarizării bugetarilor a stârnit o mare vâlvă încă dinainte de a fi publicat. Însă, de când a fost pus la dispoziția tuturor românilor și pe internet, reacțiile sunt și mai virulente. În timp ce Guvernul susține, cu orice ocazie pe care o are, că noul proiect privind salarizarea face ordine și rezolvă multe inechități, sunt destule voci care se opun vehement acestui act normativ. De exemplu, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, consideră că aplicarea Legii salarizării unitare va duce la o situație în care toate veniturile colectate la bugetul de stat vor fi cheltuite numai pe salariile bugetarilor, fără să mai rămână resurse pentru alte cheltuieli și investiții. „Se dorește o creștere substanțială a salariilor în sectorul bugetar. Acum, ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiecțiile arată că aceasta va fi 10% din PIB în anul 2020 și de 12% în 2020, de departe cea mai mare alocare făcută vreodată în România și ar fi peste media europeană. Oricum, această comparație nu este relevantă, pentru că veniturile din colectare sunt mult mai mici în România decât arată media europeană”, a declarat Dumitru.
SINDICALIȘTII DIN ADMINISTRAȚIE AMENINȚĂ CU PROTESTE
Nici salariații din administrația publică nu sunt prea încântați de proiectul Legii salarizării unitare. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) cere întâlniri cu Guvernul legat de acest proiect şi ameninţă cu greva. Ei consideră că prin acest proiect se încearcă politizarea administraţiei publice locale. „FNSA îşi exprimă revolta faţă de încercarea clasei politice de a feudaliza administraţia publică locală din România, prin crearea unei categorii de vasali ai aleşilor locali, care din momentul intrării în vigoare a proiectului de lege în forma actuală vor putea stabili după bunul plac salarizarea angajaţilor din primării şi consilii judeţene de pe întreg teritoriul ţării, fără avizul organizaţiilor sindicale, având un prag minim (salariul minim pe economie) şi un prag maxim (salariul viceprimarului). Nu este greu de anticipat care categorie de salariaţi va beneficia de salarizare maximă şi care va fi pe cea minimă”, se arată într-un comunicat FNSA. Sindicaliștii sunt supărați pe faptul că acest proiect încalcă principiul „muncă egală - salarizare egală”, conform căruia persoanele care desfășoară activități asemănătoare ar trebui să fie remunerate egal, indiferent de rangul instituției în care lucrează.