Proiectul lui Macron privind reforma legislației muncii, adoptat! Urmează mişcări de protest?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adunarea Națională

Proiectul lui Macron privind reforma legislației muncii, adoptat! Urmează mişcări de protest?

Externe 02 August 2017 / 16:03 393 accesări

Adunarea Națională a Franței a aprobat marți un proiect de lege care autorizează executivul să reformeze Codul Muncii prin procedura simplificată a ordonanțelor, o promisiune-cheie a campaniei actualului președinte Emmanuel Macron, transmit AFP și DPA. Adunarea Națională, în care blocul centrist al lui Macron deține majoritatea celor 577 de mandate, a aprobat proiectul cu 421 de voturi „pentru” și 74 „împotrivă”. Deputații de stânga au criticat textul, considerând că procedura ordonanțelor „eludează dezbaterea parlamentară”, iar prevederile proiectului sunt sinonime cu un regres al drepturilor sociale.

Proiectul, adoptat într-o primă formă de Adunarea Națională la mijlocul lunii iulie, a fost amendat de Senat, unde deputații de centru-dreapta dețin majoritatea, dar principalele modificări au fost eliminate de o comisie comună a celor două camere legislative. Pentru a fi adoptat definitiv, textul mai trebuie să primească în această săptămână votul favorabil al Senatului.

Ministrul muncii, Muriel Pénicaud, a lăudat proiectul ca o „etapă importantă” spre „un model social ambițios și reformat”, printre prevederile principale ale ordonanțelor, ce vor fi prezentate organizațiilor sindicale și patronale la sfârșitul lui august, urmând să figureze fuzionarea a trei instanțe reprezentative ale salariaților în cadrul companiilor, plafonarea indemnizațiilor în caz de concediere abuzivă sau recurgerea la contracte care să permită concedierea la sfârșitul unei activități.

Ordonanțele executivului ar urma să intre în vigoare spre sfârșitul lunii septembrie, după care vor face obiectul unui proiect de lege în termen de cel mult trei luni. Reforma pieței muncii a fost o promisiune-cheie a candidatului Macron, care a prezentat-o drept necesară pentru acordarea unei mai mari flexibilități companiilor și pentru stimularea creării de noi locuri de muncă. Confederația sindicală CGT a convocat deja o grevă generală pentru ziua de 12 septembrie, dar alte sindicate au preferat până acum să stea în expectativă.



12