Operatorii sălilor de cinema sunt de părere că proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia, conform căruia urmează să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet, dar şi pentru cinematografe, „încurajează mediocritatea”. Ei consideră că măsura va duce la scăderea numărului de spectatori şi la creşterea preţului la bilete.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, publicată pe site-ul Ministerului Culturii, contribuţiile cinematografelor vor creşte de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti din totalul de filme, taxa va urca la 9%. „Iniţiatorii acestei ordonanţe nu au consultat factorii implicaţi, adică operatorii de săli de cinema sau distribuitorii de filme. A fost un anunţ public de care mulţi nici nu au aflat, dar nu a existat nicio adresă oficială, o invitaţie. Efectul ordonanţei, dacă va fi adoptată, este următorul: lumea îşi va restrânge timpul alocat pentru a merge la cinema, deoarece cinematografele vor fi obligate să dea orice, doar să se încadreze în 20% producţii româneşti. Ca o consecinţă, operatorul, ca să îşi poată menţine afacerea, va trebui să recupereze pierderile, iar acestea pot fi recuperate prin creşterea preţurilor la bilete”, a spus, pentru Mediafax, Dragoş Batir, unul dintre operatorii sălilor de cinema cu o vastă experienţă.
Senatorii din Comisia de cultură i-au cerut, marţi, ministrului Culturii, Corina Şuteu, să renunţe la OUG privind cinematografia şi să depună un proiect de lege în regim de urgenţă.
Citește și:
Cinematografia românească de stat, salvată cu 1% în plus de la privaţi?