Proiectul privind insolvenţa ar curăţa mediul economic. Nimeni nu-şi asumă însă...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Am senzaţia că e o lipsă de dorinţă de asumare”

Proiectul privind insolvenţa ar curăţa mediul economic. Nimeni nu-şi asumă însă...

Economie 17 Septembrie 2018 / 17:40 621 accesări

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că proiectul de act normativ privind insolvenţa va duce la curăţarea mediului economic şi se declară mirat de lipsa de asumare din partea Ministerului de Justiţie a unui aviz pe un astfel de act. "Am senzaţia că e o lipsă de dorinţă de asumare. Este un proiect al Guvernului. Încercăm de câteva zile, tot stăm, discutăm, convenim un aviz din partea celor care sunt implicaţi, respectiv Justiţie, Finanţe şi alte instituţii, dar, tot timpul, când să prinzi să iei semnătura, atunci dispare semnatarul. Încep să cred că este vorba despre o încercare de fugă de asumare a unor decizii, a unor astfel de prevederi, şi, repet, asta este şi trebuie să fie atributul Ministerului de Finanţe, zona insolvenţei, zona societăţilor comerciale, nu atributul Ministerului de Justiţie, pentru că e zona economică (...) Mă miră foarte mult lipsa de asumare din partea Ministerului Justiţiei a unui aviz pe un astfel de act. Asta este senzaţia mea, poate că greşesc. Dar este un act foarte important, care va duce la curăţarea mediului economic (...) sunt foarte multe societăţi cu capital negativ, noi trebuie să luam toate măsurile pentru ca piaţa din România să fie una curată, concurenţială", a explicat Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că mediul privat este pentru acest act normativ şi "sensibil iritaţi" sunt cei care pierd anumite zone de influenţă, anumiţi practicieni sau anumite persoane care nu pot să ocupe în acelaşi timp mai multe poziţii. "Pentru că asta va stipula noua prevedere legală, pentru a evita un conflict de interese între diferitele poziţii pe care o persoană ar putea să le ocupe", a precizat şeful de la Finanţe.

Potrivit acestuia, statul propune prin această modificare conversia creanţelor în acţiuni ale statului, care, ulterior, poate vinde acele acţiuni. De asemenea, se prevede că se intră mai greu în insolvenţă, deoarece trebuie cel puţin 50% debite faţă de stat pentru a cere insolvenţa, pentru "evitarea unor situaţii care au permis din păcate ca acel număr foarte mare, cam de 28.000 de companii, să fie într-o situaţie fie de insolvenţă, fie de reorganizare, fie de faliment". "63 de miliarde de euro, aproximativ, sunt cam 1.000 şi ceva de companii care au plan de reorganizare, dar care în marea lor parte acumulează datorii faţă de stat. Avem 6.000 şi ceva de companii care sunt în observaţie de ani de zile şi care, culmea, acumulează datorii faţă de stat. Dar să lăsăm statul, să ne uitam la mediul privat, pentru că aceste companii, aflându-se în situaţia aceasta, perpetuându-se, această situaţie creează în economie un cerc în care angrenează şi alte companii de bună credinţă şi cărora la un moment dat le pot bloca activitatea", a mai spus Teodorovici.



12