Proiectul tehnic al Parcului Arheologic, făcut de un Dorel care nu avea chef

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme apărute pe parcurs, ce puteau fi prevenite

Proiectul tehnic al Parcului Arheologic, făcut de un Dorel care nu avea chef

Administrație 22 August 2017 / 18:33 3062 accesări

Poate v-ați săturat să tot citiți despre cum se degradează Parcul Arheologic, în loc să fie reabilitat, așa cum ne-au tot promis autoritățile. Dacă până acum doar suspectam faptul că autoritățile au dat dovadă de o indolență și o incompetență rare, acum ne este foarte clar acest lucru. Un proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării la sfârșitul acestei săptămâni arată clar o serie de situații care, deși sunt considerate „neprevăzute” și „apărute pe parcurs”, puteau fi prevenite lejer.

Poate v-ați săturat să tot citiți despre cum nu se mișcă nimic în Constanța de mai bine de un an și despre scuzele pe care le tot prezintă autoritățile atunci când trebuie să își justifice incompetența. Adevărul este că și noi ne-am cam săturat să tot scriem despre proiecte nerealizate, despre obiective rămase în paragină și despre justificările puerile ale celor care trebui să se ocupe de ele. Parcul Arheologic, sau Parcul de la Primărie, cum este cunoscut publicului, este unul dintre exemplele cele mai grăitoare în acest sens. Reabilitarea acestui obiectiv a fost începută, pe bani europeni, în urmă cu aproape doi ani (noiembrie 2015). Însă, la fel ca în mai toate cazurile în care banii europeni sunt cheltuiți de români, lucrările s-au împotmolit pe drum. Printre scuzele pe care le-am tot auzit se numără: contestatarii, birocrația, decizii „inexplicabile” ale instanțelor și alte asemenea motive. Iar toate acestea, la care adăugăm și indolența autorităților, care nu prea s-au sinchisit să rezolve problema, au făcut ca lucrările să stagneze mai multe luni, timp în care parcul s-a transformat într-o junglă plină de bălării și șerpi. Chiar și după ce Primăria s-a resemnat cu ideea că proiectul nu va mai fi dus la bun sfârșit cu banii europeni, fiind alocate fonduri de la bugetul local, au apărut alte probleme, care au dus, evident, la stagnarea lucrărilor.

PROBLEME CARE SCOT LA IVEALĂ FAPTUL CĂ PROIECTUL A FOST FĂCUT PE GENUNCHI

De această dată, se pare că persoanele implicate în reabilitarea parcului „au aflat” că proiectul tehnic a fost făcut pe genunchi. Sau cel puțin asta reiese din proiectul de hotărâre privitor la revizuirea planului tehnic de reabilitare a parcului, ce va fi supus dezbaterii Consiliului Local în ședința de vineri, 25 august. Documentul arată că „pe parcursul execuției lucrărilor au apărut o serie de situații neprevăzute, care determină executarea unor lucrări suplimentare”. Iar „situațiile neprevăzute” apărute stârnesc hohote de râs. De exemplu, a trebuit să se sape în parc mai mult decât în șantier pentru ca cei angrenați în proiect să descopere că „diferențele de nivel rezultate din măsurările topo, după lucrările de demolări alei și trotuare, au impus lucrări suplimentare constând în umpluturi cu piatră spartă, precum și variații suplimentare ale stratului suport, format din nisip și pietriș pentru pavele, șapă și lucrări conexe”. Cu alte cuvinte, măsurătorile or fi fost făcute de vreun Dorel, care nu a inclus și posibilitatea să apară anumite diferențe după demolare. O altă „situație neprevăzută” de tot râsul este cea în care „din măsurători pe teren a rezultat că nu sunt lungimile asigurate pentru traseul cablurilor de alimentare electrice aferente unor obiecte proiectate”. Din nou, se pare că măsurătorile au fost făcute din ochi sau din imaginație. O altă problemă care le-a dat cu virgulă celor ce au muncit la proiect este legată de necesitatea lucrărilor suplimentare pentru aducerea terenului la aceeași cotă în zona fântânilor arteziene. În condițiile în care fântânile arteziene au fost incluse în proiectul inițial, ar fi trebuit să se știe de necesitatea acestor lucrări de la bun început. Din moment ce a trebuit să se sape la greu pentru a se descoperi aceste „situații neprevăzute”, nu mai e de nicio mirare întârzierea nepermisă a proiectului. Și nu ne-ar mira nici dacă parcul va rămâne în acest stadiu încă 30 de ani.



12