Proiectul trecerii spitalelor la primării, în discuţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Public

Proiectul trecerii spitalelor la primării, în discuţii

Sănătate 17 Aprilie 2010 / 00:00 536 accesări

Proiectul actelor normativ pentru descentralizarea sistemului sanitar, prin care se va finaliza transferul spitalelor către administraţia locală, a intrat de ieri în dezbatere publică, informează Ministerul Sănătăţii (MS). „Prin descentralizare, vom da posibilitatea comunităţii locale să se implice direct în dezvoltarea sistemului sanitar şi prin asta vom aduce decizia mai aproape de pacient. Descentralizarea reprezintă în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. MS a mai subliniat că acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. MS a anunţat, ieri, într-un comunicat de presă, că a transmis documentele şi către ministerele implicate în proces, structurile asociative ale administraţiei publice locale şi organizaţiile interesate, respectiv Colegiului Medicilor din România, precum şi reprezentanţilor sindicatelor.

DESCENTRALIZAREA SE VA FACE CU CONSULTAREA SINDICATELOR, STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE, A ASOCIAŢIILOR DE PACIENŢI ŞI A TUTUROR CATEGORIILOR AFECTATE ŞI INTERESATE DE ACEST SUBIECT

Până la 1 iulie, vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public, precizează reprezentanţii ministerului. Astfel, din cele 435 unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, se propune transferul către autoritatea locală a 373 unităţi. Vor rămâne în reţeaua MS 62 unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecialitate.

STRATEGII LOCALE ŞI JUDEŢENE ÎN SĂNĂTATE. Autorităţile locale trebuie să aibă strategii în domeniul sănătăţii, care le vor fi de folos după ce se va încheia descentralizarea în domeniul sanitar, este de părere ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Demnitarul a declarat că, odată ce se va face descentralizarea, execuţia bugetară a unui spital va trebui raportată, lunar, de conducerea spitalului la autoritatea locală. “După descentralizare, recomand tuturor autorităţilor locale, aşa cum am văzut deja în unele judeţe, să aibă strategie în domeniul sănătăţii pentru că, până la urmă, serviciile medicale oferite pacienţilor sunt servicii oferite membrilor comunităţii, deci privesc comunitatea respectivă. Eu recomand să existe o strategie locală şi judeţeană pe domeniul sănătăţii”, a declarat ministrul. Deşi există un termen final de realizare a proiectului, ministru ar dori o finalizare mai rapidă. “Avem un sistem de conducere de spital bicefal, în care structura sanitară este în proprietatea şi în administrarea administraţiei locale, iar pe de altă parte managementul e numit de la Bucureşti. Nu este un sistem eficient în niciun caz pentru că nu dă pârghii de decizie pentru un singur factor de decizie şi nici comunităţii locale posibilitatea de a se implica în mod pregnant în conducerea unui spital, drept pentru care următorul pas care va fi făcut este ca, după trecerea infrastructurii către autorităţile locale, să dăm şi posibilitatea de a numi şi revoca managementul acestor spitale şi de a eficientiza, acolo unde e cazul, activitatea”, a explicat el.



12