ProMemoria - Ziua Recunoştinţei Constănţenilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ProMemoria - Ziua Recunoştinţei Constănţenilor

Cultură 23 Noiembrie 2012 / 00:00 387 accesări

La câteva zile de la celebrarea Zilei Dobrogei, în amintirea momentului istoric de la 14 noiembrie 1878, un alt moment important este sărbătorit astăzi, la 134 de ani de la intrarea oficială a autorităţilor civile şi militare române în Constanţa. Evenimentul, în formularea deja consacrată „Ziua Recunoştinţei Constănţenilor”, este marcat, şi anul acesta, de Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (SSIR), Asociaţia Cultural-Istorică Dobrogeană „România de la Mare” şi Liceul Tehnologic Gheorghe Duca”. De altfel, evenimentul aniversar intitulat „ProMemoria - Ziua Recunoştinţei Constănţenilor - 23 Noiembrie 1878. 134 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român - 14 Noiembrie 1878” are loc astăzi, de la ora 09.00, în sala Centrului de Documentare şi Informare a Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”.

După alocuţiunea ţinută de directorul instituţiei gazdă, prof. dr. ing. Elena Gogu, vor susţine comunicări pe tema dată eleva Andreea Ungureanu din clasa a X-a - „23 Noiembrie 1878 - Ziua de suflet a constănţenilor”, prof. Mihai Paris de la Grupul Şcolar „Ion Podaru” din Ovidiu - „Reintegrarea Dobrogei la Statul Român (14 noiembrie 1878), premisă a modernizării Constanţei”, prof. Otilia Mitroi de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” - „Monumentele Constanţei - expresie a preţuirii memoriei oraşului şi a constănţenilor”. De asemenea, elevul Florin Radu din clasa a X-a B va vorbi despre Regele Carol I şi constănţeni, iar Dan Barbu din aceeaşi clasă va prezenta, în Power Point, un material despre Constanţa de ieri, Constanţa de azi”. Despre ctitori şi antreprenori ai Constanţei şi litoralului românesc va vorbi prof. Gabriela Tănase de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”, iar prof. dr. Marian Vicol de la Liceul Teoretic „Decebal” va evoca personalităţi ale Constanţei în a doua jumătate a secolului al XX-lea. La rândul său, preşedintele Filialei Constanţa a SSIR, conf. univ. dr. Stoica Lascu va evoca „Oamenii de seamă ai Constanţei - de ieri şi de alaltăieri, mici şi mari, întru neuitare...”.

Un film educaţional, intitulat „Constanţa, cum eşti tu?” şi realizat de prof. Paul Ştefanopol, împreună cu elevii clasei a XII-a şi un fotomontaj tematic realizat de prof. Viorica Mrejeru de la Centrul de Documentare şi Informare, vor întregi acţiunile dedicate „Zilei Recunoştinţei Constănţenilor”.

Taguri articol


12