Promovabilitatea de peste 90% la bac, pusă la îndoială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

Promovabilitatea de peste 90% la bac, pusă la îndoială

Eveniment 12 Iulie 2006 / 00:00 2020 accesări

După un bacalaureat care nu s-a desfăşurat chiar sub cele mai bune auspicii, rezultatele finale dau de gîndit Ministerului Educaţiei. Reprezentanţii ministerului cer reevaluarea, prin sondaj, a lucrărilor în judeţele unde gradul de promovare a bacalaureatului trece de 90%, adică şi la Constanţa, fapt care constituie o premieră în sistemul românesc de învăţămînt. Deşi la Constanţa o singură absolventă a reuşit performanţa de a promova bacalaureatul cu nota 10, cei mai mulţi liceeni au obţinut note peste 9 şi doar 588 au fost respinşi. Inspectoratul Şcolar Judeţean susţine că 14 profesori riscă să fie sancţionaţi, fiind vorba de supraveghetorii din sălile de examen de unde au fost eliminaţi şapte elevi care au fost prinşi cu materiale de... inspiraţie asupra lor.

Inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Narcis Amza a declarat, într-o conferinţă de presă, că mediile obţinute de liceeni constănţeni sînt bune, comparativ cu sesiunile din anii trecuţi, înregistrînd un procent de promovabilitate în judeţul Constanţa de 92,08%. La examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris 7.664 de elevi, din care au promovat 6.909. Pentru că nu au obţinut nota minimă, respectiv 6.00, au fost respinşii 588 de candidaţi. Din cauza încercării de fraudare, 7 elevi care au pătruns în sălile de examen cu telefoane mobile sau alte surse pe care le-au folosit pentru a copia, ei au fost eliminaţi de la probe, pierzînd astfel prima sesiune a bacalaureatului 2006. În judeţul Constanţa au fost organizate 21 de centre de examen şi s-a obţinut o singură notă de 10. Absolventa Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, Simona Constantinescu a reuşit această performanţă, iar alţi 1.871 de candidaţi au avut medii cuprinse între 9,00 şi 9,99. Foarte mulţi, 2.073, au obţinut medii între 8,00 şi 8,99, iar 2.049 între 7,00 şi 7,99. La limită, cu medii cuprinse între 6,00 şi 6,99 au promovat examenul de bacalaureat 915 absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a. “La acest examen de bacalaureat au fost implicate în judeţul Constanţa peste 1.400 de cadre didactice, respectiv peste 900 de supraveghetori, peste 300 de evaluatori şi examinatori. Au fost 130 de membri în comisiile din Centrele de examen, 45 de membri în cele 5 centre zonale de evaluare şi această activitate majoră a fost coordonată de cei 7 inspectori din cadrul Comisiei Judeţene de Bacalaureat. Mai trebuie precizat că în judeţul nostru bacalaureatul a fost susţinut la 91 de discipline, subiectele au ajuns la timp şi nici un plic nu a fost înmînat greşit”, adeclarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Narcis Amza.

Lucrări reevaluate prin sondaj

Examenul de bacalaureat care s-a desfăşurta în judeţul nostru n-a fost lipsit şi de evenimente neplăcute. „14 profesori riscă să fie sancţionaţi, fiind vorba de supraveghetorii din sălile de examen de unde au fost eliminaţi şapte elevi care au fost prinşi cu materiale de inspiraţie asupra lor. Cadrele didactice vor fi sanţionate în funcţie de gravitatea situaţiei, iar Comisia Judeţeană de Bacalaureat va analiza fiecare situaţie în parte”, a declarat şeful ISJ Constanţa. Conform calendarului examenului de bacalaureat, după afişarea rezultatelor, au fost depuse contestaţiile. În judeţul Constanţa s-au înregistrat 944 de contestaţii, iar pe plan naţional s-a înregistrat un record absolut, 35.171 de candidaţi adică 4,86% la sută contestînd mediile obţinute. La nivel naţional, şapte judeţe au procent de promovabilitate peste 90% şi alte 6 sub 70%, în condiţiile în care media pe ţară este de 80%. Din cauza acestor procente Ministerul Educaţiei cere reevaluarea, prin sondaj, a lucrărilor în judeţele unde gradul de promovare a bacalaureatului trece de 90%, dar şi în cele unde este mai mic de 60, fapt care constituie o premieră în sistemul românesc de învăţămînt. Judeţele unde peste 90% din elevi au luat note peste 6 sînt: Mehedinţi, Ilfov, Hunedoara, Constanţa şi Botoşani. La coada listei de promovabilitate, cu procent de admişi sub 70% sînt: Argeş, Teleorman şi Bucureşti. "Reevaluarea nu înseamnă în nici un caz modificarea notelor obţinute de elevi la examenul de bacalaureat, ci doar evaluarea corectitudinii notării conform baremelor de la examen", a precizat directorul general în MEdC, Mircea Mureşan. În schimb, dacă comisia va constata că profesorii nu au respectat baremul de notare, aceştia vor fi sancţionaţi conform statului personalului didactic. Directorul general a explicat că după finalizarea examenelor de bacalaureat, adică după rezolvarea contestaţiilor, vor fi stabilite atît centrele de evaluare de unde vor fi luate lucrările pentru control, cît şi disciplinele la care se va face reevaluarea.



12