Promovarea istoriei locale în manualele şcolare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Promovarea istoriei locale în manualele şcolare

Cultură 27 Noiembrie 2010 / 00:00 697 accesări

Oamenii de cultură ai vechiului Tomis, fascinaţi de vechiul pământ dintre Dunăre şi Mare căruia i-au dedicat studii cât mai diverse, alături de profesori de istorie din învăţământul preuniversitar şi universitar, s-au reunit, ieri, în Sala Senatului Universităţii „Ovidius”, pentru a dezbate modul în care se reflectă istoria locală în manualele şcolare şi în ansamblul istoriografiei. Iniţiativa ineditei întâlniri i-a aparţinut Asociaţiei pentru Resurse Culturale (ARC), condusă de dr. Mădălin Roşioru, sprijinit în demersul său de promovare a comunicării şi educaţiei interculturale şi multiculturale de Universitatea „Ovidius”, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Deschiderea evenimentului, marcată de luări de cuvânt ale distinşilor invitaţi - prorectorul pentru probleme de învăţământ al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut, prodecanul conf. univ. dr. Mariana Cojoc, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, directorul Bibliotecii Judeţene Constanţa, Liliana Lazia şi prof. univ. dr. Ibram Nuredin - a fost urmată de o dezbatere referitoare la tema propusă, „Reflectarea istoriei locale în manualele şcolare şi în ansamblul istoriografiei”.

„Ne onorează, în această calitate de gazde, să fim în trendul cerut de marile provocări produse în ultima vreme, pe care le traduc ca fiind asalturi reale asupra a ceea ce am învăţat noi că înseamnă cultura. Le spuneam studenţilor că avem tot mai mult parte de asalturi ce ţin deopotrivă de incultură, de agresivitate, şi peste toate, de prostie cât cuprinde”, a spus, în deschiderea evenimentului, prorectorul prof. univ. dr. Marian Cojoc, apreciind iniţiativa ARC.

Concluzia dezbaterilor la care au luat parte profesori de istorie, dar şi reprezentanţi ai minorităţilor locale, ai Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, a constat în recunoaşterea necesităţii de a realiza o abordare cât mai atractivă a predării istoriei la clasă, îmbinând atât elementele de istorie locală, care să corespundă diversităţii culturale a elevilor, cât şi elemente de cultură civilă.

Această acţiune este cea de-a doua manifestare a ARC, după lansarea site-ului resurseculturale.ro.



12