Prima ediţie a Forumului European al revistelor Literare, organizată de Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi Consiliul Judeţean Constanţa, s-a deschis, ieri, la Hotelul Oxford din staţiunea Mamaia. Timp de două zile, Constanţa va fi centrul de întîlnire a reprezentanţilor unor importante reviste literare europene, evenimentul avînd ca scop promovarea literaturii şi a scriitorilor contemporani peste hotare şi punerea acestora în contact cu edituri internaţionale. „Europenii sînt interesaţi să afle cît mai multe despre români şi despre cultura românească. Cei mai mulţi dintre cei care participă la acest forum au făcut, deja, ceva pentru cultura şi statul român, benevol. În reviste din Serbia, Franţa şi Belgia au fost editate numerele speciale în care a fost promovată literatura românească”, a declarat Dan Mircea Cipariu, directorul de eveniment al Forumului European al Revistelor Literare.
La manifestare participă, în premieră, reprezentanţi ai unor importante reviste literare şi de cultură din cinci ţări europene - Franţa, Spania, Austria, Ungaria, Bulgaria, dar şi din Statele Unite ale Americii, Israel, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, participă şi redactori-şefi ai unor renumite reviste de cultură româneşti, două dintre ele fiind din Constanţa: „Tomis” şi „Ex Ponto”. De altfel, revista „Tomis” este şi coorganizator al evenimentului, directorul acestei publicaţii, Ion Tiţoiu, precizînd: „Este un schimb de experienţă binevenit cu revistele din ţară şi de peste hotare. Revista Tomis are cea mai bună colaborare cu scriitori din străinătate, cum ar fi din Germania, Franţa, America şi Italia şi avem şi o secţiune de traduceri, care are o mare importanţă în sumarul revistei noastre”.
În cadrul ediţiei I a Forumului European al Revistelor Literare au loc şi două colocvii: „Europa literaturilor şi jurnalismului (multi)cultural”, „Supravieţuirea revistelor literare şi promovarea culturii vii” şi „Spiritul critic versus spirtul comercial”. Participanţii la eveniment au adus în discuţie şi probleme legate de modul de difuzare a revistelor, fondurile alocate unor astfel de publicaţii şi interesul tinerilor pentru literatură. Invitaţii au salutat iniţiativa organizatorilor, printre cei care au s-au arătat încîntaţi de prima ediţie a forumului numărîndu-se şi Jean-Max Tixier, directorul revistei „Autre-Sud” din Marsilia (Franţa), publicaţie care a dedicat cîteva numere autorilor români Nichita Stănescu şi Lucian Blaga. „Mă bucur foarte mult că am fost invitat să particip la acest eveniment şi sper să avem cît mai multe legături cu scriitori români”, a declarat Jean-Max Tixier.
Scopul principal al acestui forum este acela ca scriitorii români să fie publicaţi cît mai mult în ţările europene, ajungînd, astfel, la un public cît mai larg şi, ulterior, să semneze contracte cu editori din străinătate. Potrivit lui Dan Mircea Cipariu, directorul de eveniment al Forumului European al Revistelor Literare, forumul este „un început pentru un eveniment pe care ni-l dorim tradiţie şi care să ofere scriitorilor şi editorilor români o mai bună legătură cu revistele literare din Europa, prima rampă de lansare înaintea contractului cu un editor european”.