Proprietarii care şi-au făcut o asigurare facultativă a locuinţei vor putea să o prelungească la expirarea acesteia, fără să mai fie nevoiţi să întocmească una obligatorie în termen de cinci zile, potrivit modificărilor efectuate de Comisia de Buget-Finanţe a Senatului, a spus preşedintele Comisiei. Comisia de Buget-Finanţe a Senatului a eliminat din textul proiectului riscul care se asigură în cazul daunelor produse construcţiilor cu destinaţie de locuinţă ca efect indirect, cum sînt cele generate de un dezastru natural. \"În textul propus de Comisie, riscurile care se asigură obligatoriu vizează daunele produse ca efect direct al producerii dezastrului natural\", a spus, ieri, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe a Senatului, Aron Ioan Popa. Comisia a introdus şi noţiunea de franşiză, definită ca fiind partea de prejudiciu suportată de persoana păgubită, stabilită ca valoare fixă sau procent din despăgubirea totală, prevăzută de poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD). Comisia consideră că în acest fel se poate menţine prima de asigurare la o valoare scăzută şi se transferă un risc mai mare către reasiguratori. S-a considerat că proprietarul de casă trebuie să îşi asume un risc cît mai mic, iar valoarea franşizei se stabileşte prin decizia CSA, care se publică în Monitorul Oficial al României (MO).
De asemenea, comisia senatului a mai eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia, în cazul construcţiilor cu destinaţie de locuinţă aflate în co-proprietate, se va încheia un singur contract de asigurare obligatorie şi se va plăti o singură primă obligatorie, iar suma datorată de fiecare persoană co-asigurată să se stabilească în raport de cota parte din proprietate. Această situaţie a fost reglementată în sensul că va fi încheiat cîte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinţă în parte, iar prima de asigurare se va plăti tot pentru fiecare locuinţă. Asigurarea obligatorie a locuinţelor urmează să fie gestionată de o societate pe acţiuni - Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - la care acţionari vor fi firmele de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe. În prezent, proiectul de lege se află pe ordinea de zi a Senatului, unde a mai figurat şi pe 9 şi 15 octombrie, dar nu a fost dezbătut. Termenul de adoptare tacită este pe 29 noiembrie 2007, a mai spus Aron Ioan Popa. Elaborarea proiectului de lege a fost determinată de riscul foarte mare la dezastre naturale (cutremure şi inundaţii) la care România este expusă, acestea fiind cauzatoare de pierderi foarte mari, atît umane, cît şi materiale, a explicat Popa.
Peste 80% din locuinţe trebuie asigurate pentru ca legea să funcţioneze
Cel puţin 80-85% din locuinţele din România ar trebui să fie asigurate pentru ca legea asigurărilor obligatorii de locuinţe să devină funcţională. \"Numărul locuinţelor asigurate în mediul rural nu depăşeşte 100.000, iar din cele aprox. opt milioane de locuinţe din România, mai puţin de 10% sînt asigurate\", a declarat directorul general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), Florentina Almăjanu.
Ea a adăugat că riscurile de catastrofe sînt cedate în reasigurare, ceea ce pentru România înseamnă un import de capital. Potrivit proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei, suma maximă asigurată este de 20.000 de euro pentru locuinţele tip A, respectiv 10.000 de euro pentru locuinţele tip B. Astfel, prima obligatorie este de 10 euro în cazul locuinţelor tip B şi de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A.