Proprietarii nerealişti sapă groapa pieţei imobiliare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Blocaj

Proprietarii nerealişti sapă groapa pieţei imobiliare

Economie 26 Iunie 2012 / 00:00 810 accesări

„Vând apartamentul şi-mi facă casă. Cu o curte mare, bineînţeles”. Aşa gândesc, în iunie 2012, unii proprietari români, cel mai probabil cei care au fost în comă sau răpiţi de extratereştri, în ultimii patru ani. Puţini par să înţeleagă că valoarea apartamentului pe care au dat 100.000 euro s-a înjumătăţit, după o recesiune prelungă şi o bulă imobiliară spartă. La fel de puţini sunt şi cei care realizează că piaţa românească este suprasaturată şi că, fără preţuri ajustate la noua normalitate, nicio proprietate nu se va vinde. Atât de puţini sunt cei cu capul pe umeri încât agenţiile imobiliare raportează un trend de-a dreptul ireal - în unele cazuri, apartamentele şi casele s-au scumpit.

PRIMA CASĂ, ULTIMA SPERANŢĂ Piaţa imobiliară este în blocaj. Unii au intuit asta cu mult înainte ca bula din real estate să explodeze, alţii şi-au dat seama mai repede, alţii mai târziu; un lucru este însă cert - piaţa imobiliară scade şi va continua să scadă. Motivul? Unul foarte simplu. Există încă persoane (a se citi proprietari) care refuză să accepte crunta realitate. „Sunt diferenţe mari între bugetele cumpărătorilor şi preţurile solicitate. În timp ce românii aşteaptă de ceva vreme o ieftinire semnificativă a locuinţelor, tot mai mulţi proprietari speră (nejustificat) să obţină câştiguri fabuloase din vânzarea apartamentelor comuniste, amplasate în blocuri construite în anii ’70 - ’80. Surprinzător, există segmente de piaţă în care preţurile au crescut cu 10 - 15%, în prima parte a anului”, spun analiştii agenţiei de profil Temple House. Situaţia este confirmată şi de alţi jucători din imobiliare, care notează că „vânzătorii sunt tot mai inflexibili în negocieri, în ciuda crizei economice persistente şi înăspririi condiţiilor de creditare”. Dar, unde unii văd probleme, alţii văd oportunitate. Deloc surprinzător, blocajul le-a priit vânătorilor de chilipiruri. „În piaţă apar deseori şi apartamente mai ieftine, vândute de proprietari grăbiţi, forţaţi de împrejuări. Astfel de proprietăţi se vând foarte repede şi se găsesc foarte greu”, mai spun cei de la Temple House. Speranţa imobiliarelor a rămas tot Prima Casă 4, însă, chiar dacă Guvernul a suplimentat cu 200 milioane lei bugetul programului, entuziasmul s-a estompat. Condiţiile de creditare s-au înăsprit, iar băncile finanţează mai puţini clienţi, cu sume tot mai mici. „În ianuarie 2012, un român cu venituri lunare de 2.500 lei lua un credit de 57.000 euro de la aproape orice bancă participantă la Prima Casă. În prezent, ofertele de finanţare se opresc la cel mult 40.000 - 50.000 euro”, conchid cei de la Temple House.

ÎN NEGARE Nici viitorul nu arată prea bine pentru piaţa imobiliară, efectele nocive ale exceselor pre-criză simţindu-se acum din plin. „Avem deja circa 8,5 milioane locuinţe, adică un imobil la 2,2 cetăţeni (şi să nu uităm că mai mult de două milioane de români locuiesc în străinătate). În piaţă sunt peste 200.000 de unităţi locative LIBERE, de la „cutii de chibrituri” până la vile de lux. Se vor cumpăra? Nu. Bogaţii şi-au construit deja vile, iar cei care se vor îmbogăţi vor prefera să-şi ridice singuri case. Vilele de calitate îndoielnică (şi sunt zeci de ansambluri rezidenţiale de gen) vor rămâne părăsite. Şi apartamentele (scumpite artificial de proprietari) vor avea aceeaşi soartă, întrucât mulţi români vor începe să evite capcanele bancare”, spune analistul Daniel Şerbănică, partener al portalului imobiliar TopEstate.ro. Şi, ca totul să fie perfect, să ne reamintim că, în următorii zece ani, cel puţin 100.000 de apartamente şi garsoniere „comuniste” se vor elibera forţat, odată cu decesul persoanelor în vârstă. Adăugaţi la toate cele menţionate mai sus starea de negare în care se află proprietarul român şi declinul imobiliar nu mai pare un scenariu exagerat. „Cei mai mulţi români visează să îşi vândă apartamentul şi, cu banii obţinuţi, să-şi facă o casă, dacă se poate şi cu o curte generoasă. Oamenii nu înţeleg că apartamentul lor, pe care au dat 100.000 euro, face acum doar 50.000 euro. Situaţia s-a schimbat. Altfel, ne-am muta toţi în vile”, concluzionează managerul agenţiei RE/MAX Bastion, Mihaela Alexandroiu. Aşadar, dacă vreţi o casă - aşteptaţi; dacă vreţi să vindeţi - treziţi-vă.



12