Proprietarii silozurilor Agroexport nu sînt autorizaţi să opereze în Port

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proprietarii silozurilor Agroexport nu sînt autorizaţi să opereze în Port

Social 19 August 2006 / 00:00 1100 accesări

Situaţia salariaţilor operatorului portuar Agroexport este departe de a se clarifica. Potrivit liderului de sindicat Gheorghe Ifrim la ultima întîlnire stabilită pentru joi, 17 august, la care trebuia să participe sindicalişti, salariaţi, preşedintele Patronatelor Portuare, Gheorghe Botea, noii proprietari ai celor trei silozuri au refuzat să se prezinte. „Le-am pus la dispoziţie cîte un exemplar din contractele colective de muncă la nivel de ramură de transporturi şi la nivel de Agroexport, însă refuză să ne dea un răspuns concret. Ei trebuie să înţeleagă că în Portul Constanţa se lucrează după anumite legi şi norme care trebuie respectate. Astfel, pe oricine ar angaja, nu o pot face decît la nivelul salariilor prevăzute în contractul încheiat la nivel de ramură”, a declarat Gheorghe Ifrim. Acesta susţine că societatea Niva Prodcom SRL are deja contracte deoarece, periodic, intră marfă în silozuri care apoi este livrată la barje. „Deşi nu au autorizaţie de funcţionare, ei lucrează. Mai mult, încă folosesc muncă la negru şi nimeni nu îi mai controlează”, a spus Ifrim.

În ceea ce priveşte permisul de lucru al firmei Niva Prodcom SRL, directorul Exploatare, Siguranţă şi Securitate Portuară din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Costanţa (APMC), Ioan Bălan a declarat că documentul a fost solicitat şi emis de către administraţie. „Noi am emis un permis de lucru pe firmă şi nu pot preciza cîţi muncitori are. Permisele individuale se dau doar docherilor pentru că aceştia trebuie evidenţiaţi pentru grupele de muncă pe care le primesc la pensie”, a spus Ioan Bălan. Referitor la autorizaţia de funcţionare, liderul de sindicat a avut dreptate. „În evidenţele Autorităţii Navale Române (ANR) nu există vreo solicitare de autorizare din partea firmei Niva Prodcom SRL. Încă de la momentul în care a fost depistată că foloseşte muncă la negru pentru a face curăţenie în silozuri, noi o monitorizăm pentru a vedea dacă desfăşoară activităţi ce trebuie autorizate conform Ordinului 287/2003. Nu putem să punem un paznic la silozuri, însă din verificările inopinate făcute pînă acum nu i-am surprins să efectueze manevre de încărcare/descărcare nave. În cazul în care vor fi prinşi, noii proprietari ai silozurilor riscă amenzi de 80 milioane lei vechi, sancţiune care poate fi aplicată la fiecare abatere, pînă în momentul autorizării”, a declarat directorul general adjunct al ANR, Valentin Şerbănescu.

De la controlul efectuat în 13 iulie, cînd au fost depistate 23 de persoane, printre care şi minori, care munceau la negru pentru a curăţa silozurile, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa nu au mai trecut pe la Niva Prodcom. E drept că la acea dată au primit o sancţiune de 345 milioane lei vechi pentru că folosea forţă de muncă fără forme legale, însă trebuia făcut un recontrol pentru a verifica dacă au îndeplinit măsurile dispuse în procesul verbal de control. „Nu i-am mai controlat de la aplicarea sancţiunii”, a spus inspectorul şej adjunct al ITM, Tiberiu Pleşu. Acesta a explicat că trebuie să mai facă o pauză între controalele pe relaţii de muncă în Portul Constanţa, deoarece pentru moment angajatorii „s-au pus la adăpost” de frica amenzilor.

Taguri articol


12