Atunci când, politician fiind, ești în pană de idei și nu mai știi ce promisiuni să inventezi, ajungi să îți minți potențialii alegători spunându-le că e mai bine să mute munții. O asemenea atitudine a avut prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu, în cadrul unui eveniment de lansare a candidaților la locale, ce a avut loc în Deva. Probabil dintr-o dorință prea puternică de a intra în grațiile votanților din județul Hunedoara, Atanasiu a spus că are planuri mari în ceea ce privește schimbarea strategiei energetice a României.
SCHIMBARE RADICALĂ Concret, el a anunțat că va propune, în calitate de deputat, mutarea Centralei Nucleare Electrice (CNE) din Cernavodă la Deva. Culmea este că Atanasiu discută despre acest lucru exact într-o perioadă în care negocierile privitoare la construcția reactoarelor 3 și 4 ale CNE Cernavodă au ajuns într-un stadiu avansat. „Decât să transportăm curentul tocmai din Dobrogea, mai bine mutăm centrala la Deva, unde costurile vor scădea cu 30% datorită faptului că avem infrastructura pusă la punct”, a explicat Atanasiu. El a precizat că ar fi mult mai ușor dacă CNE ar funcționa la Deva, pentru că nu ar mai exista riscul scăderii debitului Dunării, lucru care ar afecta funcționarea centralei. „Râul Mureș are un debit suficient pentru a face răcirea în cazul a două grupuri energetice”, a mai declarat Atanasiu.
CARE E SCOPUL? Ce urmărește, de fapt, prim-vicepreședintele PNL cu această propunere? El vrea să creeze locuri de muncă pentru cei care au lucrat în industria energetică din județul Hunedoara. Chiar dacă acesta este scopul lui final, deși este greu de crezut, nu înțelegem de ce ar vrea să lase pe drumuri sutele de angajați ai CNE Cernavodă. Pe de altă parte, până și hunedorenii sunt sceptici în privința înființării unei centrale nucleare în județul lor. Conform unui sondaj de opinie efectuat online de site-ul www.hunedoaraliberă.ro, 64% dintre cetățeni sunt împotriva unui asemenea obiectiv.
Citește și:
Un pas înainte pentru construcția reactoarelor 3 și 4
Funcționarea reactorului 1 de la Cernavodă, prelungită cu 25 de ani?