Propunere revoluționară pentru turismul românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stațiunile de pe litoral, administrate de o companie public-privată non profit

Propunere revoluționară pentru turismul românesc

Turism 06 Septembrie 2017 / 15:59 3512 accesări

Stațiunile de pe litoral, administrate de o companie public-privată non-profit

Propunere revoluționară pentru turismul românesc!

După ce s-a vorbit în urmă cu o lună despre varianta înființării unei primării a stațiunii Mamaia, respinsă categoric de premierul Mihai Tudose, o altă idee care ar revoluționa turismului românesc de pe litoral a fost lansată de către reprezentanții patronatelor. În cadrul unei întâlniri cu ministrul Turismului, Mircea Dobre, desfășurată la începutul săptămânii cu ocazia analizei sezonului estival, aceștia au propus ca stațiunile de pe litoral să fie administrate de o companie public-privată non-profit, pe modelul celor din Franța. ”Pentru a putea fi exploatate eficient și pentru a se rezolva, în același timp, și problema forței de muncă, stațiunile de pe litoral ar trebui administrate pe modelul stațiunii franceze, și anume de o companie non-profit care să aibă la bază un parteneriat public-privat. Toate stațiunile turistice se pot autofinanța din taxele și impozitele pe care le plătește mediul privat”, a declarat președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, citat într-un comunicat al FPTR.

Potrivit acestuia, în urma unor analize ample ale federației, referitoare la problemele litoralului românesc, a reieșit că cea mai bună soluție pentru eficientizarea activităților este crearea unei astfel de companii public-private, non-profit, care să administreze stațiunile, așa cum se întâmplă de mulți ani, cu succes, în stațiunile franceze. ”O astfel de entitate ar putea stopa și criza forței de muncă cu care se confruntă turismul românesc, în general, și cel de litoral în mod special, caracterul sezonier al activității acestuia adâncind această criză. De 10 ani de zile se fac proiecte pe fonduri europene și noi nu avem forța de muncă. Problema nu sunt centrele de formare sau profesorii, problema o reprezintă oamenii, cei care muncesc, cei care vin să se școlarizeze, pentru ei trebuie să găsim o soluție financiară”, a declarat prim vicepreședinele executiv al FPTR, Dragoș Răducan, citat, de asemenea, în comunicat.

PLAJĂ DUPĂ NUMĂRUL DE STELE

Soluțiile reprezentanții patronatelor din turism pentru administrarea plajelor, care în acest moment este una dintre marile probleme ale litoralului, prevăd, în primul rând, ca atribuirea suprafeței de plajă să se facă în funcție de numărul de locuri dintr-o structură de cazare, conform modelului din Italia: o stea - 6 mp, 2 stele - 8 mp, 3 stele - 10 mp, 4 stele - 12 mp, 5 stele - 15 mp. Totodată, prețul de închiriere al unei plaje ar trebui să reprezinte media ultimilor 5 ani. Propunerea mai prevede ca, în cazul în care se atribuie segmente de plajă tuturor hotelurilor care solicită acest lucru, pentru restul segmentelor de plajă neatribuite să fie organizată licitație, bazată pe proiecte, și nu pe preț. ”Ținând cont că litoralul, care reunește peste 40% din capacitatea de cazare a întregii țări, suferă puternic la capitolul promovare, FPTR propune implicarea directă a Ministerului Turismului și stabilirea unui program de promovare internă și externă, în colaborare cu asociațiile patronale din turism. În paralel, ar trebui inițiată o serie de măsuri pentru facilitarea tuturor tipurilor de promovare pe termen scurt, mediu și lung și întocmirea unui protocol privind sezonul estival, referitor la toate acțiunile administrative și de promovare a evenimentelor din timpul sezonului”, a explicat FPTR în documentul citat.

COMISII DE CLASIFICARE

De asemenea, patronatele solicită să facă parte din comisiile de clasificare, așa cum există în multe țări europene, în vederea asumării, avizării și clasificării obiectivelor turistice. Ca soluții pentru relația cu autoritățile centrale și locale, reprezentanții patronatelor din turism consideră oportună existența unei agende comune între mediul privat din turism și autoritățile centrale și locale, stabilită pentru tot parcursul anului. Autoritățile centrale și locale ar trebui, în opinia patronatelor, să recunoască mediul privat ca pe un partener și să aibă deschidere pentru proiecte comune. FPTR a organizat la începutul acestei săptămâni, în stațiunea Eforie Nord, o întâlnire de lucru referitoare la sezonul estival 2017, la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, inclusiv ministru de resort, Mircea Titus Dobre, reprezentanți ai patronatelor din turism și hotelieri de pe litoral.



12