Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) a transmis la sediul central al Naţiunilor Unite propunerea de partiţie a fostei provincii sîrbe prezentată de Guvernul de la Belgrad. Planul propune “o separare convenită şi funcţională a sîrbilor şi albanezilor din Kosovo”. Decizia în acest caz este de resortul Consiliului de Securitate ale ONU.
Serbia se aşteaptă ca România, Grecia şi Bosnia-Herţegovina să nu recunoască independenţa unilaterală a Kosovo. Ministrul sîrb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremic, şi-a exprimat speranţa ca nici Muntenegrul să nu ia o asemenea decizie, cu condiţia ca această ţară să nu fie supusă unor presiuni. Şeful diplomaţiei sîrbe a trimis scrisori mai multor organizaţii internaţionale, avertizînd că statuturile şi principiile lor trebuie să împiedice o posibilă încercare a autorităţilor de la Priştina de a adera la ele.
Şi premierul sîrb, Vojislav Kostunica, a ieşit duminică la rampă cu o serie de acuzaţi la adresa forţelor NATO de menţinere a păcii în Kosovo şi poliţiei ONU pe care le-a învinuit că au folosit lunetişti şi muniţie interzisă pentru a reprima revolta sîrbilor din localitatea Kosovska Mitrovica. Poliţia ONU şi trupele NATO au efectuat un raid la un tribunal al Naţiunilor Unite, care fusese ocupat de protestatari sîrbi, printre care şi oficiali din cadrul Ministerului sîrb de Interne, potrivit ONU. Operaţiunea s-a soldat cu moartea unui poliţist ucrainean şi rănirea gravă a unui etnic sîrb. ONU şi NATO au fost informate că Serbia a deschis o anchetă în cazul acestor violenţe. Misiunea ONU în Kosovo susţine că sîrbii au lansat două grenade şi mai multe coctailuri Molotov, în încercarea deliberată de a ucide. Sîrbii afirmă însă că un bărbat, aflat în prezent în comă, a fost împuşcat de un lunetist al NATO. „Muniţia interzisă”, menţionată de premierul Kostunica, se referă la gloanţe din plastic.