Propuneri de modificare a structurii Spitalului de Urgenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

Propuneri de modificare a structurii Spitalului de Urgenţă

Sănătate 22 Iulie 2010 / 00:00 984 accesări

Şefii clinicilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au început de ieri să lucreze la propunerile de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât spitalul să poată funcţiona corespunzător, deci calitatea actului medical să nu fie afectată. O primă propunere, alcătuită de către conducerea SCJU şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), ca urmare a crizei economice cu care se confruntă ţara noastră sub Guvernul Boc 4, prezentată medicilor zilele trecute, a dus la apariţia mai multor discuţii contradictorii. Mai exact, şefii de secţii nu sunt de acord cu reducerea numărului de paturi, cu comasarea unor secţii, cu reducerea personalului, pe motiv că aşa nu se mai poate desfăşura activitatea medicală de urgenţă. Directorul medical al SCJU, dr. Liliana Tuţă, a declarat, ieri, că reprezentanţii Consiliului de Administraţie (CA) sunt deschişi dialogului, prima propunere fiind un punct de plecare. „Nu este nimic definitiv deşi aşa au înţeles multe cadre medicale. Este o propunere care poate fi modificată, dacă se găsesc alternative”, spune directorul medical. Prima propunere anunţa reduceri masive de personal (peste 700) comasarea unor secţii, toate în contextul subfinanţării.

• PRIVATIZAREA UNOR SECŢII... • Şeful Clinicii de Chirurgie II, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, este de părere că trebuie să existe înţelegere din partea reprezentanţilor CA pentru a se menţine minimul de personal necesar. „Nu se poate ca la chirurgie să rămână doar cinci medici. Ce se întâmplă dacă avem un accident cu trei-patru victime, iar un medic este în concediu şi un altul este plecat la un congres? La o operaţie nu participă un singur medic”, explică profesorul, care a adăugat că cinci doctori aveau în grijă specializarea chirurgie în Constanţa anului 1903, când populaţie era mult mai mică. Atât în calitate de preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie, dar şi de lider al Sindicatului Medicilor din România, prof. univ. dr. Sârbu a declarat că se lucrează la o analiză exactă, după care se va expune o contrapropunere. Şefii Clinicilor de Chirurgie I şi II sunt dispuşi să renunţe la jumătate din indemnizaţiile pe care le primesc din partea spitalului, dacă acest lucru ar mai salva ceva. „Nu dorim să se desfiinţeze clinica de chirurgie II, loc unde s-au făcut numeroase transplanturi renale, de celule, unde se cercetează tratarea diabetului zaharat. Această clinică a adus onoare oraşului nostru”, a declarat profesorul. El propune folosirea normelor existente, nu a celor care sunt doar la faza de proiect, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. „Nu poţi norma un spital după un proiect. Astfel s-ar folosi un sistem nevalidat, cu o serie de erori”, adaugă şeful clinicii. El propune o transparenţă în ceea ce priveşte colecta de bani. „Vrem să ştim câţi bani se strâng în judeţul nostru şi câţi se întorc la Constanţa. Este foarte important”, mai spune prof. univ. dr. Sârbu. Totodată, el crede că o soluţie care ar putea să aducă bani în plus în bugetul spitalului ar fi privatizarea unor secţii, fără să facă referire la una anume.

• SINGURUL ORAŞ FĂRĂ SPITAL DE COPII • La rândul său, şeful Clinicii de Pediatrie a SCJU, prof. univ. dr. Valeria Stroia, a explicat că medicii sunt pentru reforma în Sănătate, însă aceasta trebuie făcută după specificul fiecărei secţii. În ultimele trei luni au existat mari fluctuaţii în ceea ce priveşte numărul de paturi. Astfel că, de la 135 de paturi cât erau în luna mai, s-a ajuns la un număr de 115, iar potrivit noii structuri, la 90 de paturi. „Constanţa este singurul care nu are un spital de copii, lucru de neînţeles pentru un judeţ cu un număr aşa de mare de populaţie”, spune medicul şef. Prof. univ. dr. Stroia nu este de acord cu faptul că în cele două secţii de pediatrie se internează întreaga patologie pediatrică. „Asistenţa medicală a copilului se face după criterii specifice. Nu putem amesteca patologiile”, spune şeful clinicii. Ea a adăugat că nicăieri în propunere nu există prevăzut numărul de paturi pentru însoţitorii copiilor. Medicul şef vrea ca pentru fiecare secţie să fie puse la dispoziţie câte 50 de paturi, fără ca acestea să fie comasate, iar un medic să fie normat la 10 paturi, nu la 15, „pentru că impactul e diferit faţă de alte secţii, lucrându-se atât cu mama, cât şi cu copilul”. „Patologia pediatrică gravă trebuie să rămână în compartimentul de terapie intensivă care de la 15 paturi să rămână la zece paturi, terapia intensivă copii să fie integrată la secţia terapie intensivă adulţi”, a mai precizat medicul şef.

• „NE CONFRUNTĂM CU O REALITATE • „Trebuie să înţelegem că ne confruntăm cu o realitate”, este de părere, la rândul său, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie (OG) I, prof. univ. dr. Vlad Tica, care spune că de aici trebuie gândită o contrapropunere la structura spitalului. El crede că propunerea nu este o soluţie pe termen lung, pentru că reducerea de personal, reducerea numărului de paturi va duce implicit la reducerea activităţii medicale, astfel că şi veniturile vor fi mai mici. Profesorul crede că reducerea personalului medical va duce la scăderea calităţii actului medical. Nici şeful Clinicii OG I nu crede în comasarea celor două clinici, activitatea fiind coordonată cu dificultate, având în vedere că este vorba de tratarea cazurilor care ajung la Constanţa din toată Dobrogea. „Îmi doresc să fim parteneri - şi am văzut că există o deschidere - să găsim împreună cu reprezentanţii CA soluţii financiare astfel încât actul medical să nu fie afectat”, a mai spus profesorul. Toate propunerile şefilor de secţii vor fi centralizate la Colegiului Medicilor, acestea urmând să fie prezentate în şedinţa CA, în zilele următoare.



12