Prorectorul Bordeianu, noul ordonator de credite la „Ovidius“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Într-o lună, alegeri interne pentru rector la UOC

Prorectorul Bordeianu, noul ordonator de credite la „Ovidius“

Eveniment 07 Septembrie 2013 / 00:00 1879 accesări

Vineri a fost zi decisivă pentru conducerea Universităţii „Ovidius” Constanţa (UOC)! Cei peste 70 de membri ai Senatului Universităţii au fost convocaţi în şedinţă extraordinară pentru a se decide, din nou, soarta celei mai mari instituţii de învăţământ superior din Dobrogea. După aproximativ două ore de dezbateri în sala Senatului de la Campusul Universitar, unele nemulţumiri printre profesori, pauze pentru lămuriri legate de legislaţie şi convorbiri telefonice îndelungi cu juriştii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), membrii Senatului au ales în unanimitate ca prorectorul pe partea de Imagine, Comunicare şi Probleme Sociale Studenţeşti din cadrul instituţiei de învăţământ, prof. univ. dr. Ion Bordeianu, să ocupe funcţia de ordonator interimar de credite.

SOLUŢIE TEMPORARĂ Iniţial, zvonurile din interiorul Senatului îl dădeau câştigător pe prorectorul pe partea de Strategie, Dezvoltare Instituţională şi Managementul Calităţii, conf. univ. dr. Florin Anghel. El era singura opţiune a Senatului, în condiţiile în care se ştia că cei doi prorectori pe funcţii, prof. univ. dr. Victor Ploae şi prof. univ. dr. Ion Bordeianu, se apropie de vârsta de pensionare şi legea nu le mai permite să fie aleşi într-o astfel de funcţie. Juristul universităţii a arătat că legea nu îi permite prorectorului pe partea de Strategie, Dezvoltare Instituţională şi Managementul Calităţii să îndeplinească o funcţie de ordonator de credite, pentru că nu are gradul de profesor universitar, fiind doar conferenţiar. Tocmai de aceea, cu girul MEN, s-a făcut o concesie astfel încât pentru o scurtă perioadă de timp, cel mai probabil o lună, prof. univ. dr. Ion Bordeianu să se ocupe de gestionarea documentelor din interiorul universităţii, precum şi de perioada încărcată ce urmează - înscrieri şi admiterea de toamnă la facultate pentru elevii rămaşi pe vară, dar şi cazarea în căminele universităţii, care în fiecare an a stârnit o mulţime de controverse.

ÎPS TEODOSIE, REVENIRE ÎN FUNCŢIA DE PRORECTOR Deşi iniţial nu intra în cărţi pentru funcţia de ordonator de credite al UOC pentru că, marţi, îşi dăduse demisia din funcţia de prorector pe partea de Relaţii Internaţionale şi Studenţi Străini, prof. univ. dr. ÎPS Teodosie Petrescu s-a răzgândit şi a decis să îşi continue activitatea în fruntea universităţii. De altfel, cererea sa de demisie nu a ajuns pe masa Senatului şi nici nu putea fi semnată de fostul ordonator de credite, prof. univ. dr. Gabriela Stanciu, pentru că aceasta deja nu mai avea drept de semnătură. „Am revenit în funcţia de prorector pentru că Senatul se delimitează de situaţia fostului rector, dar şi pe cea a fostului ordonator de credite”, a declarat ÎPS Teodosie.

COMISIE MEN, ÎN CONTROL În situaţia de faţă, în care, pentru a doua oară la rând în mai puţin de o lună, imaginea UOC a fost terfelită - prorectorul ordonator de credite, „noul rector” Gabriela Stanciu, este anchetat de DNA pentru luare de mită -, conducerea instituţiei de învăţământ anunţă că, cel mai probabil, într-o lună se vor organiza alegeri interne şi va fi ales un nou rector. Purtătorul de cuvânt al UOC, asist. univ. Daniel Citirigă, a declarat că toţi cei aproximativ 700 de profesori din cadrul universităţii aşteaptă ca situaţia să revină la normal, iar UOC să redevină una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior.Totodată, mesajul noului ordonator de credite este că îşi doreşte stabilitate în fruntea universităţii. La rândul său, conf. univ. Răducu Popescu a declarat că, în opinia sa, ar trebui organizate alegeri începând de la decanii din fruntea facultăţilor şi terminând cu un nou rector, care să readucă normalitatea în învăţământul universitar. De altfel, un rol în „cernerea” cadrelor didactice corupte îl va avea şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), care va trimite săptămâna viitoare o comisie care va analiza activitatea din interiorul instituţiei, în paralel cu ancheta derulată de procurori. În funcţie de rezultatele anchetei, se va putea declanşa procedura pentru alegerea unui nou rector.

Interdicţie de a părăsi ţara pentru fostul ordonator de credite

Amintim că prof. univ. dr. Gabriela Stanciu, care a preluat în august, conform legii, o parte din atribuţiile de rector, este cercetat, în acelaşi dosar cu Epure, pentru luare de mită şi folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Ieri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală împotriva prorectorului, i-au interzis să părăsească ţara o perioadă de 30 de zile, precum şi dreptul de exercitare a funcţiei de prorector. Conform DNA, Stanciu este acuzată că, în iulie 2012, ar fi primit 1.500 de euro de la Lucica Toader, mama unei candidate la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie din cadrul UOC, pentru a-i înmâna subiectele de concurs la chimie şi răspunsurile corecte pentru fiecare dintre cele 50 de întrebări la biologie. Totuşi, surse neoficiale spun că ancheta procurorilor este departe de a fi finalizată. În urmă cu o lună, avocatul lui Epure a afirmat, în faţa judecătorilor bucureşteni, că denunţurile, formulate de o persoană din interiorul UOC, nu îl vizează doar pe clientul său, ci pe mai mulţi profesori universitari cu funcţii de conducere. În acest context, nu este exclus ca, în curând, să cadă şi alte capete din UOC, iar scandalul care zguduie în prezent învăţământul superior constănţean să ia amploare.



12