Prostituatele, amendate şi... înapoi la muncă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noul Cod Penal nu mai incriminează relaţiile sexuale contra cost

Prostituatele, amendate şi... înapoi la muncă!

Eveniment 06 Ianuarie 2014 / 00:00 828 accesări

Legalizarea prostituţiei este un subiect delicat, despre care s-a vorbit mult, fără ca cineva să ia, însă, vreo măsură concretă. Până acum... Începând cu 1 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie. Fetele care practică „cea mai veche meserie din lume” nu vor mai fi cercetate penal, ci vor fi doar amendate, după care se vor putea întoarce la… muncă. În cazul în care sancţiunea nu este plătită, prostituata trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii, sub supravegherea angajaţilor primăriei în raza căreia locuieşte.

18 ANI - PEDEAPSA MAXIMĂ PENTRU PROXENEŢI Pentru a dovedi că o persoană practică prostituţia, poliţiştii trebuie să o prindă în flagrant şi apoi să demonstreze că aceasta îşi duce traiul doar din banii câştigaţi în acest mod. Cu alte cuvinte, va fi o acuzaţie extrem de greu de dovedit. În prezent, art. 328 din Codul Penal incriminează prostituţia, care reprezintă fapta persoanei ce îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul. Această faptă se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani. Dacă prostituatele vor scăpa de rigorile legii, nu acelaşi lucru se poate spune despre proxeneţi. Noul, dar şi actualul Cod Penal arată că persoanele care le îndeamnă pe fete să se prostitueze în folosul lor vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la şapte ani. Cei care le obligă pe tinere să întreţină relaţii sexuale contra cost riscă pedepse cuprinse între trei şi zece ani. În cazul în care prostituatele sunt minore, pedeapsa este de la cinci la 18 ani.

ATITUDINE EUROPEANĂ Alte ţări europene au atitudini diferite faţă de practicarea prostituţiei. Spre exemplu, Suedia a decis, în 1999, să nu le mai amendeze pe prostituate, ci pe clienţi, alături de proxeneţi şi de traficanţii de carne vie. În schimb, Germania a legalizat prostituţia şi, ulterior, a recunoscut public că acest lucru a fost un eşec total. Reprezentanţii Ministerului Familiei german au susţinut că intrarea în legalitate a practicării prostituţiei nu a redus nici traficul de fiinţe umane, nici proxenetismul şi nici riscurile medicale nu au fost eliminate total. În Franţa, parlamentarii au aprobat o parte a unui proiect de lege care vizează sancţionarea persoanelor ce oferă bani în schimbul serviciilor sexuale, protejând astfel prostituatele. Oficialii au decis dublarea amenzilor, care ajung în prezent până la 1.500 de euro. Proiectul a dus la proteste în stradă.

Taguri articol


12