Protecţie pentru copiii cu dizabilităţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apel ONU . Europa şi Asia Centrală

Protecţie pentru copiii cu dizabilităţi!

Monden 01 Iulie 2011 / 00:00 644 accesări

Fără orfelinate. Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) cere guvernelor din Europa şi Asia Centrală, inclusiv României, să nu mai plaseze copii în orfelinatele de stat, astfel de măsuri fiind încă principalul răspuns al societăţii la minori cu dizabilităţi, din familii sărace sau abuzive. Comisariatul ONU şi UNICEF au făcut acest apel în urma numeroaselor sesizări că minorii aflaţi în centre de plasament sunt victime ale abuzurilor. „Plasamentul copiilor în instituţii, chiar de la sub trei ani, este încă principala reacţie a societăţii la dizabilităţi, sărăcie sau lipsa îndemânării părinţilor, în loc să se ia măsuri pentru protejarea fiecăruia împotriva abuzurilor”, afirmă Jan Jarab, reprezentantul OHCHR la Biroul Regional European.

În România aproape 60% dintre copiii cu dizabilităţi rămân în grija statului. De altfel, Europa Centrală şi de Est este regiunea cu cel mai mare număr de copii aflaţi în centre de plasament, respectiv 600.000. Cele mai recente rapoarte au arătat că în Europa şi Asia Centrală, inclusiv în state UE, peste un milion de copii şi adulţi locuiesc în centre de stat, unde suferă diverse forme de abuzuri. Sute de mii de copii cu dizabilităţi sunt plasaţi în mod constant în orfelinate, ceea ce le împiedică dezvoltarea, susţin experţii UNICEF şi OHCHR.

Schimbări prea lente. România şi Serbia sunt singurele state din Europa de Sud-Est care au adoptat legi pentru prevenirea plasării copiilor în orfelinate. Concret, România a adoptat o lege care interzice plasamentul copiilor sub doi ani, dar eforturile trebuie continuate pe măsură ce vârsta minorilor creşte. „La 20 de ani de la materiale de presă şocante în România, puţine lucruri s-au schimbat. Aproape 60% dintre copiii cu dizabilităţi rămân în grija statului, cel mai adesea în condiţii deplorabile. În contextul în care multe state din regiune se gândesc cum să crească rata natalităţii, a investi mai mult în serviciile pentru protecţia copiilor, a sprijini părinţii în rolul lor de îngrijitori şi a ajuta copiii să-şi dezvolte potenţialul este un lucru corect în principiu şi în practică”, a comentat Steven Allen, directorul UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est.

Taguri articol


12