Consumul de acid alfa-linoleic, un acid gras omega 3 de origine vegetală, care se găseşte în nuci, soia şi în uleiurile de in şi de rapiţă, poate preveni apariţia bolilor cardiovasculare dacă este asociat cu un stil de viaţă sănătos. Potrivit studiului realizat la Universitatea din Pennsylvania, nucile conţin o mare cantitate din acest acid care mai poate fi găsit şi în migdale şi alune, fiind recomandat un consum zilnic de cel puţin 30 de grame. Acidul alfa-linoleic este un nutrient important şi, pentru a evita carenţa acestuia în organism, se recomandă ca între 0,6% şi 2% din caloriile consumate zilnic să provină din acizii graşi omega 3. Şi acizii graşi omega 3 EPA şi DHA (acidul eicosapentaenoic şi acidul docosahexaenoic), care se găsesc în unele specii de peşte, protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetătoarei americane Kris Etherton, care a condus studiul, uleiul de măsline, prezent masiv în alimentaţia mediteraneană, este foarte sănătos, dar nu este o sursă importantă de acid alfa-linoleic.