Protecție sporită pentru lucrătorii expuși la riscuri... electromagnetice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la Guvern

Protecție sporită pentru lucrătorii expuși la riscuri... electromagnetice

Sănătate 20 Iulie 2016 / 15:52 536 accesări

Guvernul a aprobat miercuri, 20 iulie, o Hotărâre care aduce modificări și completări legislaţiei privind protecția lucrătorilor la riscurile generate de câmpurile electromagnetice, în concordanță cu orientările Comisiei internaționale privind protecția împotriva radiațiilor neionizante (organism format din experți științifici independenți, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății). Hotărârea transpune în legislația națională Directiva 2013/35/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele minime de sănătate şi securitate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de agenţii fizici (câmpuri electromagnetice) şi de abrogare a Directivei 2004/40/CE. Aceasta abordează efectele directe și indirecte recunoscute a fi produse de câmpurile electromagnetice.

CARE SUNT EFECTELE

Efectele directe sunt împărțite în efecte nontermice, precum stimularea nervilor, a mușchilor sau a organelor senzoriale, și efecte termice, precum încălzirea țesuturilor. Efectele indirecte apar atunci când prezența unui obiect într-un câmp electromagnetic poate deveni sursa unui pericol pentru sănătatea sau securitatea lucrătorului.

NOUTĂŢILE ADUSE DE ACTUL NORMATIV

Hotărârea Guvernului reglementează efectele biofizice directe care apar asupra corpului uman ca rezultat direct al prezenței acestuia într-un câmp electromagnetic. Efectele biofizice directe includ efectele termice, precum încălzirea țesuturilor, și efectele nontermice, precum stimularea mușchilor, a nervilor sau a organelor senzoriale. Efectele indirecte sunt cele cauzate de prezența unui obiect, cum ar fi stimulatoarele cardiace și alte dispozitive implantate, într-un câmp electromagnetic și care ar putea deveni un risc pentru sănătate sau securitate.

Actul normativ stabilește valorile-limită de expunere, pe baza unor considerații biofizice și biologice, pentru protejarea lucrătorilor împotriva efectelor nocive asupra sănătății și a efectelor senzoriale. De asemenea, conține niveluri de declanșare a acțiunii pentru a identifica momentele în care este necesară luarea de măsuri relevante de protecție sau de prevenire. Actul normativ stabilește și obligații ale angajatorilor, în sensul în care aceștia trebuie să se asigure că expunerea angajaților la câmpuri electromagnetice rămâne în limitele stabilite de actul normativ. În cazul depășirii limitelor, angajatorii trebuie să ia imediat măsuri de prevenire.

Angajatorii trebuie să se asigure că riscurile generate de câmpurile electromagnetice la locul de muncă sunt eliminate sau reduse cât mai mult posibil, în acest scop, evaluarea periodică a riscurilor și a expunerii și utilizarea ghidurilor practice putând susține acest demers. În cazul identificării unor riscuri asupra sănătății lucrătorilor, angajatorii trebuie să aibă un plan de prevenire și protecție. Acesta poate include măsuri de natură tehnică și/sau organizatorică, în special pentru lucrătorii expuși unor riscuri deosebite.

De asemenea, Hotărârea Guvernului impune supravegherea stării de sănătate în scopul prevenirii sau al diagnosticării precoce a oricăror efecte nocive asupra sănătății. În cazul în care se constată o expunere excesivă, angajatorii trebuie să asigure controale medicale sau de supraveghere medicală individuală adecvate, în conformitate cu legislația și practica națională.

Ghid facultativ de bune practici

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, în special în ajutorul întreprinderilor mici și mijlocii, Comisia Europeană a publicat “Ghidul facultativ de bune practici pentru punerea în aplicare a Directivei 2013/35/UE privind câmpurile electromagnetice“. Acesta este un instrument util și pentru lucrători, reprezentanții lucrătorilor și autoritățile de reglementare din Statele Membre. Ghidul constă în două volume și într-un ghid specific pentru IMM-uri. Volumul I al ghidului oferă îndrumări cu privire la efectuarea evaluării riscurilor și alte recomandări privind opțiunile care pot fi disponibile în cazul în care angajatorii trebuie să pună în aplicare noi măsuri de protecție sau de prevenire. Volumul II cuprinde douăsprezece studii de caz ce prezintă angajatorilor modul de abordare a evaluărilor, ilustrând câteva măsuri preventive și de protecție care ar putea fi selectate și puse în aplicare. Studiile de caz sunt prezentate în contextul unor locuri de muncă generice, dar au fost compilate pe baza unor situații de lucru reale.

Ghidul pentru IMM-uri ajută la efectuarea unei evaluări inițiale a riscurilor determinate de CEM la locul de muncă. Pe baza rezultatelor acestei evaluări, el va facilita luarea unor măsuri ca urmare a Directivei privind CEM. Ghidul este conceput în așa fel încât angajatorii să poată determina rapid riscurile. Ghidul nu are un caracter juridic obligatoriu și nu oferă o interpretare a cerințelor juridice specifice pe care să le respecte IMM-urile.

Informații mai detaliate, inclusiv privind evaluarea expunerii și măsurile preventive, pot fi obținute consultând ghidul facultativ de bune practici pentru punerea în aplicare a Directivei 2013/35/UE: http://bookshop.europa.eu/ro/search/Filter;pgid=Iq1Ekni0.1lSR0OOK4MycO9B0000XtocVR-O;sid=_z-RaF5EmsiRDAnJR6QPzzxhXfztOBMn4U0=?SearchParameter=%26%40QueryTerm%3D*%26EUROVOC%3D005319.

Taguri articol


12