Protecţionismul american ar putea afecta relaţiile cu UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liderul de la Casa Albă a început, miercuri, la Viena, discuţiile cu liderii Uniunii Europene, abordînd criza nucleară iraniană, liberalizarea comerţului internaţional, dar şi situaţia de la baza militară Guantanamo. George W. Bush este primul preşedinte american ce se deplasează în Austria, după Jimmy Carter, în anul 1979, avînd o întîlnire cu omologul său austriac, Heinz Fischer, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene.

Protecţionismul american ar putea afecta relaţiile cu UE

Externe 22 Iunie 2006 / 00:00 1042 accesări

Preşedinţii american şi austriac, însoţiţi de secretarul de Stat, respectiv ministrul Afacerilor Externe, s-au întîlnit, la Viena, în aripa construită în secolul al XVII-lea a Palatului Hofburg, unul dintre cele mai mari din lume. Concomitent, cîteva sute de studenţi au protestat faţă de vizita preşedintelui Bush. Tinerii au purtat afişe pe care se putea citi "Nu războiului şi capitalismului!", "Luaţi mîinile de pe Iran!". Liderul de la Washington nu este popular în Austria, unde mai puţin de 30% din populaţie îl simpatizează. Măsurile de securitate luate au fost foarte dure, ţinînd cont de faptul că la summit-ul Uniunea Europeană - Statele Unite au venit mai mulţi şefi de stat şi de guvern.

În cadrul convorbirilor, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a avertizat Statele Unite asupra posibilităţii ca intensificarea protecţionismului să pună în pericol investiţiile europene pe teritoriul american. Şi anterior, Jose Manuel Durrao Barroso a purtat discuţii repetate cu preşedintele Bush asupra riscurilor intorducerii unor noi obstacole pentru investiţiile străine, pe fondul îngrijorărilor cu privire la fenomenul globalizării şi la terorism. Oficialul european s-a arătat îngrijorat de toate deciziile Statelor Unite ce presupun restricţionarea fluxului liber de capital, luate în contextul îngrijorărilor cu privire la securitatea naţională.

Preşedintele Comisiei Europene şi-a mai exprimat îngrijorarea cu privire la refuzul autorităţilor de la Washington de a permite accesul fără viză, pe teritoriul Statelor Unite, pentru cetăţenii din ţările ce au aderat la Uniunea Europeană în 2004, adăugînd că, pe această cale, reprezentanţii unor ţări pro-americane sînt trataţi precum "cetăţeni de clasa a doua". Potrivit reglementărilor americane, cetăţenii din marea parte a fostelor zece state comuniste care au aderat recent la Uniunea Europeană nu au dreptul să intre în Statele Unite fără viză.

În replică, Statele Unite şi-au afirmat angajamentul de a respecta drepturile omului în cadrul luptei împotriva terorismului, potrivit unui proiect de declaraţie comună ce a fost adoptat în cursul summit-ului. Acest angajament american este destinat să calmeze temerile pe care le-au exprimat ţările europene cu privire la menţinerea în detenţie a cîteva sute de persoane, în afara oricărui cadru legislativ, la Guantanamo şi de utilizarea teritoriului lor, de către CIA, pentru zboruri ce transportă suspecţi de terorism.



12