Proteine create în laborator care pot ținti celule canceroase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteine create în laborator care pot ținti celule canceroase

Sănătate 19 Iunie 2016 / 16:04 754 accesări

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcționarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranța creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în revistele 'Molecular Cancer Therapeutics' și 'Angewandte Chemie', informează agenția Xinhua.

Lucrarea căreia i s-a dedicat Jennifer Cochran, profesor asociat de bioinginerie la Stanford, se bazează pe abordarea anticorpilor ca instrument de livrare a unui medicament direct spre tumori, ocolind celulele sănătoase și depășind unele dintre aspectele neplăcute ale chimioterapiei.

Este cunoscut faptul că în ceea ce privește chimioterapia partea bună este că medicamentele distrug celulele canceroase, iar partea rea este că aceleași medicamente deteriorează alte celule care se divid rapid în organism, cauzând efecte secundare, de la cele cosmetice, cum ar fi căderea părului, până la incapacitate, dar și neplăcute atunci când doza de medicament necesară pentru a ucide o tumoră este mai mare decât ceea ce poate suporta corpul unei persoane.

O doză suficient de mare pentru a se infiltra în tumoră ar putea fi mortală pentru alte celule din organism, dacă tumora nu mai este așa de bine aprovizionată cu sânge și foarte puțin cu medicamentele care sunt livrate prin fluxul sanguin. Pentru a ține sub control această problemă, unele terapii aprobate recent în SUA folosesc anticorpi pentru a livra medicamentul de chimioterapie direct în tumori, notează agenția Xinhua.

Taguri articol


12