Protejarea patrimoniului, prioritate pentru noul ministru al Culturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protejarea patrimoniului, prioritate pentru noul ministru al Culturii

Cultură 24 Decembrie 2008 / 00:00 617 accesări

Noul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, ieri, la preluarea mandatului, că va continua proiectele deja începute de predecesorul său, Adrian Iorgulescu şi că va acorda o atenţie deosebită protejării patrimoniului naţional. Theodor Paleologu şi Adrian Iorgulescu s-au mai întîlnit duminică, într-un cadru neoficial, ca urmare a validării făcută, sîmbătă, de către comisiile din Parlament. Ieri, la întîlnirea oficială, noul ministru a enumerat cîteva dintre proiectele pe care le va susţine. „Vor fi continuate proiectele importante ale ministerului, cum ar fi lucrările la Bibilioteca Naţională şi reparaţiile care sînt în curs la alte instituţii. Mă voi sfătui cu toţi foştii miniştri ai Culturii. Patrimoniul este o noţiune care trebuie gîndită în expansiune, nu include numai monumente. Protejarea patrimoniului va fi o prioritate. Îmi doresc bani pentru Cultură, dar şi o Cultură generatoare de bani\", a declarat Theodor Paleologu.

Sîmbătă, la audierea care a avut loc în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului, Paleologu a spus că intenţionează să continue toate proiectele bune ale fostului ministru, printre care cele legate de Teatrul Naţional şi Biblioteca Naţională. Ca iniţiativă proprie, noul ministru al Culturii vrea ca, în fiecare an, un oraş din România să fie desemnat drept Capitală Naţională Culturală, după modelul din 2007 al Sibiului - Capitală Culturală Europeană.

Paleologu a mai menţionat şi necesitatea proiectelor prin care patrimoniul să şi aducă bani, prin integrarea şi promovarea sa în circuitul turistic, nu doar să consume. Solicitat de comisii să prezinte mai multe repere concrete din programul său, Theodor Paleologu a spus că nu va face promisiuni. „Nici în campania electorală nu am făcut aşa ceva, nu am să încep acum să fac promisiuni\", a spus ministrul nominalizat pentru Cultură, care a precizat, totuşi, că va lua ca sugestii unele probleme invocate de membrii comisiilor, printre care cea a cinematografiei, precum şi oportunitatea înfiinţării unor muzee de artă contemporană. Paleologu a dezvăluit, după audiere, că o prioritate pe agenda ministerului va fi şi „sprijinul salarial pentru preoţi şi pentru angajaţii din cultură\". În privinţa colaboratorilor cu care va lucra, fie că aceştia sînt secretari de stat sau şefi de direcţie, ministrul a spus că, deocamdată, nu vrea să facă nominalizări.



12