În perioada de vară, medicii recomandă să respectaţi, cu rigurozitate, regulile elementare de igienă personală şi colectivă, igiena apei şi a alimentelor; îndepărtaţi corect reziduurile menajere şi animaliere în locuri special amenajate. De asemenea, fructele şi legumele crude se vor consuma doar după spălare cu apă potabilă din abundenţă. Medicii recomandă să procuraţi produsele alimentare doar din magazine autorizate sanitar-veterinar şi să le consumaţi doar dacă sunt proaspete şi condiţiiile de depozitare sunt respectate. „Atenţie la sursa de apă potabilă (sursă, gust, aspect)! Vara, consumul de apă este mai mare şi recomandarea este să beţi apă plată (cu lămâie), alternativ cu apă minerală”, atrag atenţia medicii. Ei cer să se evite îmbăierea în lacuri, iazuri, bălţi sau surse improvizate, neautorizate sanitar, să se distrugă vectorii (muşte, ţânţari, şobolani) care pot produce îmbolnăviri; să se supravegheze locul de joacă al copiilor, ca acesta să nu fie cel din jurul platformelor de gunoi sau pe terenuri inundate, iazuri sau lacuri; să se mănânce uşor şi să se acorde o atenţie sporită la tensiunea arterială şi la greutate!