Protest cu cântec la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Profesorii fac haz de necaz

Protest cu cântec la Constanţa

Eveniment 24 Martie 2010 / 00:00 1377 accesări

Primăvara protestelor continuă! Peste 300 de cadre didactice din Constanţa au participat, ieri, la cea mai amplă acţiune de protest organizată de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa în ultimii ani. Deciziile luate de Guvernul Boc privind salarizarea unică, legea educaţiei şi reducerea a 15.000 de posturi din educaţie au reuşit să-i scoată pe dascălii constănţeni în stradă în număr foarte mare, comparativ cu anii trecuţi, când la proteste participau, în cel mai fericit caz, cel mult o sută de cadre didactice. Manifestarea a debutat cu un miting de protest în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, protestarii solicitând să le fie respectate drepturile salariale. „Suntem din municipiul Constanţa şi facem naveta în judeţ pentru a ajunge la şcoala unde predăm. Din salariul de 900 de lei (cu nouă ani vechime în învăţământ şi cu studii superioare de lungă durată) dăm 400 de lei pe transport. Aceşti bani nu ne-au mai fost decontaţi de foarte mult timp. Nu putem să trăim cu 500 de lei pe lună”, au declarat o parte dintre protestatari.

SINDICALIŞTII AU ÎNMÂNAT INSPECTORULUI ŞCOLAR GENERAL O LISTĂ CU REVENDICĂRILE CADRELOR DIDACTICE, ACESTEA URMÂND SĂ FIE TRANSMISE MINISTERULUI EDUCAŢIEI

După miting-ul din faţa sediului ISJ, a avut loc un marş de protest până la sediul Prefecturii Constanţa. Pe traseu (str. Mircea cel Bătrân, b-dul Tomis) cadrele didactice au intonat imnul „Deşteaptă-te române” precum şi melodii din folclorul românesc adaptate la situaţia din învăţământ.

SOLIDARITATE CU PROFESORII DIN BUZĂU. Dascălii constănţeni şi-au exprimat solidaritatea cu profesorii din Buzău, care au suspendat cursurile pentru că nu şi-au primit salariile pe luna februarie, scandând „Cinste lor, cinste lor, cinste buzoienilor”. Pe pancartele afişate de protestatari se puteau citi lozinci precum „Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis”, „Vă invităm să trăiţi bine cu salariul unui salariat din învăţământ. Dacă nu reuşiţi, faceţi ca noi: Supravieţuiţi”, „D-le Funeriu, e adevărat, încă nu am murit de foame. Dar nici mult nu mai avem”. De asemenea, sindicaliştii au scandat „Jos Guvernul”, „Guvernanţii repetenţi”, „Boc, Boc, Boc, nu te vrem deloc” şi „Şi Guvernul Boc o să facă poc”. Sindicaliştii au fost primiţi de subprefectul Mircea Iustian. Acesta le-a promis că revendicările la nivel naţional vor fi trimise către Guvern, în timp ce pentru soluţionarea revendicărilor la nivel local se va întruni o comisie socială, la sfârşitul lunii martie.

ROMÂNIA FIERBE. Peste 100 de sindicalişti de la FSLI au pichetat, ieri, sediile Ministerului Educaţiei şi Prefecturii Capitalei, cerând suplimentarea fondurilor pentru învăţământul vocaţional, în condiţiile în care sumele alocate ajung cel mult până în luna august. Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a declarat că în bugetul pentru învăţământul vocaţional sunt alocaţi 3.600 de lei pe an pentru un elev, necesarul fiind de aprox. 6.000 de lei. Peste 175.000 de profesori au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru a-şi primi majorările salariale, iar unii dintre aceştia au câştigat definitiv în instanţă. În România predau aprox. 275.000 de profesori, care au în medie un salariu de 1.700 de lei pe lună.

PROMISIUNI, PROMISIUNI. Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a promis profesorilor din şcolile şi liceele vocaţionale că va mări coeficienţii prevăzuţi în hotărârea privind finanţarea acestor unităţi de învăţământ, dar sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste până când aceste promisiuni nu vor fi cuprinse într-un act normativ.

ADOPTARE TACITĂ. Ordonanţa Guvernului care prevede disponibilizarea a 15.000 de profesori din toamnă a fost adoptată tacit de Senat. Acelaşi act normativ prevede amânarea acordării tichetelor cadou şi a celor pentru vacanţă, precum şi a majorării punctului de pensie. Ordonanţa va merge acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Grupurile PSD şi PNL au anunţat că vor vota împotrivă, deşi Guvernul a avertizat că neadoptarea în regim de urgenţă ar duce la pierderea acordului cu FMI şi ar crea dezechilibre în economie.



12