Sediul companiei Oil Terminal din Constanţa, de pe strada Caraiman, a fost atacat, ieri, cu pietre, de angajaţii nemulţumiţi de decizia Consiliului de Administraţie (CA) de a reduce săptămâna de lucru de la cinci, la patru zile, din cauza pierderilor înregistrate în primul trimestru al anului în curs. Ceea ce începuse ca o întâlnire de discuţii între salariaţi şi liderii de sindicate s-a transformat într-un miting spontan, la care au luat parte peste 50 de persoane, umărul total de angajaţi fiind de 1.240. „Nu este treaba noastră, a muncitorilor, să aducem contracte. Să ne aducă de muncă şi noi muncim”, au spus, nemulţumiţi, protestatarii, adunaţi în faţa sediului începând cu ora 15.00. Printre manifestanţi s-au aflat persoane care au susţinut că, atunci când liderii de sindicat le-au spus că se va reduce săptămâna de lucru, li s-a explicat că acest lucru înseamnă o reducere a salariului cu 15%. Au aflat, însă, că această reducere poate ajunge şi la 40%, în unele cazuri. Preşedintele Sindicatului Oil Terminal, Aurel Gheorghe, a negat aceste afirmaţii: „Salariaţii au fost anunţaţi că va fi vorba de o reducere a salariilor de 20%. Mai afectaţi sunt cei care lucrează în schimburi, pentru care reducerea este de 30%. Ei ştiau de decizie, dar au crezut că este vorba de o glumă. După afişarea noilor grafice de lucru şi-au dat seama că nu este nicio glumă”. Pentru a-şi exprima şi mai clar dezaprobarea faţă de deciziile conducerii, unii protestatari au aruncat cu pietre în sediul companiei, reuşind să distrugă uşile de la intrarea în pavilionul central.
SECHESTRAŢI LA LOCUL DE MUNCĂ. În ciuda faptului că programul de lucru al angajaţilor este până la ora 15.30, niciun membru al personalului TESA, ale căror birouri sunt în pavilionul central, nu a îndrăznit să părăsească incinta, potrivit managerului general al companiei, Silviu Wagner. „Uşile au fost închise şi personalul TESA a fost împiedicat să iasă, fiind, practic, sechestrat în pavilionul central”, a declarat Silviu Wagner. Pentru calmarea spiritelor, conducerea Oil Terminal a fost nevoită să apeleze la ajutorul poliţiştilor. Protestul s-a încheiat după ce delegaţia sindicaliştilor a ieşit de la negocierile purtate cu managerul general al Oil Terminal şi le-a comunicat salariaţilor că se va anula decizia CA. De cealaltă parte, Silviu Wagner a declarat că în cadrul negocierilor purtate cu sindicaliştii s-a stabilit doar ca, în cadrul şedinţei de mâine a CA, să se analizeze cererea sindicaliştilor. „Liderii sindicali sunt nemulţumiţi, de fapt, de măsurile disciplinare impuse de conducere: instalarea sistemelor de supraveghere video, desfacerea contractelor de muncă pentru consumul de băuturi alcoolice în incinta societăţii sau pentru sustragerea de produse petroliere etc., decizia CA fiind doar un pretext”, a explicat Silviu Wagner.
ŞOMAJ TEHNIC SAU DISPONIBILIZĂRI? El a adăugat că, în ceea ce priveşte angajările făcute în ultimele luni, este vorba de angajaţi în producţie, şi nu în cadrul personalului TESA. „Toate angajările au fost făcute cu aprobarea sindicatului. Mai mult, la presiunile făcute de liderii sindicali, au fost angajate inclusiv rude ale acestora. Liderii sindicali Ionel Istrate, Lucian Dumitru şi Constantin Albu şi-au angajat soţiile, în timp ce liderii Nicolae Finiche, Ion Marin şi preşedintele de sindicat Aurel Gheorghe au făcut tot posibilul pentru a-şi angaja copiii”, a adăugat Silviu Wagner. Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, conducerea Oil Terminal anunţa reducerea numărului de ore lucrate, de la 170, la 148, deci de la cinci zile, la patru zile pe săptămână, în condiţiile în care compania a înregistrat pierderi la nivelul primului trimestru din 2011. Măsura urma să fie aplicată, potrivit estimărilor, pe o durată de două luni. Alternative la reducerea duratei de lucru sunt, potrivit spuselor managerului general al companiei, trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic pe o perioadă de 90 de zile sau concedierea a 186 de angajaţi.