MII DE OAMENI Numeroase forţe de ordine au fost mobilizate, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, unde mii de oameni, între care zeci de preoţi, din mai multe judeţe, dar şi din Ungaria, au participat la protestul \"Ziua Dreptăţii\" organizat de bisericile istorice maghiare, cu susţinerea formaţiunilor politice maghiare şi a organizaţiilor civice, faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului \"Székely Mikó\". Autorităţile spun că nu s-au înregistrat incidente în cadrul protestului, însă şase tineri au fost sancţionaţi de Poliţie pentru că asupra lor au fost găsite lanţuri şi bare metalice ascunse în interiorul suporturilor steagurilor. Organizatorii spun că scopul manifestării a fost de a de a atrage atenţia că decizia ar putea fi un precedent ce poate duce la renaţionalizarea oricărui imobil restituit legal cultelor religioase. Ei nu recunosc nici în ruptul capului că este doar o măsură de intimidare a justiţiei.
ISTORIC Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, în cazul retrocedării clădirii Colegiului \"Székely Mikó\", pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Recent, magistraţii Judecătoriei Buzău au decis, pentru primii doi, condamnare la trei ani de închisoare cu executare şi pentru cel din urmă, aceiaşi ani de puşcărie, dar cu suspendare.
CE ZICE GUVERNUL? Protestul în cazul retrocedării clădirii Colegiului \"Székely Mikó\" a ajuns şi la urechile premierului Victor Ponta. \"Sunt convins că vigilentul CSM, atât de vigilent cu noi, va fi la fel de vigilent când există o manifestaţie publică împotriva unei hotărâri judecătoreşti şi va sesiza Inspecţia Judiciară faţă de cei care manifestează\", a spus Ponta.
Casetă
Ameninţare falsă cu bombă la Ambasada Ungariei
Coincidenţă sau nu, în contextul protestului de la Sfântu Gheorghe, ieri, Ambasada Ungariei la Bucureşti a fost evacuată după ce la 112 s-a primit un telefon care anunţa o bombă în instituţie, amenințare care, ulterior, s-a dovedit a fi falsă. Consilier politic al Ambasadei, Adam Balasz a declarat că instituţia nu a fost evacuată pentru mult timp, doar pe durata intervenţiei echipelor care au făcut verificări. \"A fost o alarmă falsă, nimic grav. Ameninţarea s-a făcut printr-un apel telefonic la 112. Era vocea unui copil, credem că nu a fost nicio legătură politică\", a spus Balasz.