Protest împotriva organismelor modificate genetic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protest împotriva organismelor modificate genetic

Social 27 Mai 2013 / 00:00 259 accesări

Mii de persoane s-au reunit sâmbătă, în mai multe oraşe europene, în special din Olanda, Franţa, Austria şi Germania, pentru a protesta faţă de gigantul american agrochimic Monsanto şi în general faţă de organismele modificate genetic, pesticide şi alte produse chimice. La Paris, câteva sute de protestatari de toate vârstele s-au reunit pentru o manifestaţie în piaţa Trocadero în cadrul unei mobilizări cetăţeneşti mondiale, iniţiate prin intermediul reţelelor sociale de către mişcarea Occupy-Monsanto. Purtând, majoritatea, autocolante „Vade retro Monsanto”, protestatarii de toate vârstele, de cele mai multe ori veniţi cu copii, au cerut o etichetare obligatorie a produselor care conţin organisme modificate genetic. „Organisme modificate genetic, nici pe câmpurile noastre, nici în farfuriile noastre”, se putea citi pe o pancartă. „Monsanto jefuieşte şi ucide ţăranii şi planeta”, se putea citi pe o alta.

La Strasbourg, în estul Franţei, între 350 şi 450 de manifestanţi au defilat în piaţa Parlamentului European din centrul oraşului. În Olanda, manifestaţia a reunit, potrivit organizatorilor, peste 4.000 de persoane, în special al Wageningen, centrul industriei agroalimentare situat în estul ţării şi supranumit „Food Valley”. Circa 3.000 manifestanţi au depus jerbe de flori în faţa birourilor Monsanto, arborând pancarte pe care se putea citi „Monsanto ucide”, „Salvaţi biodiversitatea”. La Amsterdam au fost 1.200 de manifestanţi în piaţa centrală Dam. La Viena, în Austria, câteva sute de persoane au ieşit cu eşarfe şi bonete pentru a defila în centrul oraşului, în pofida temperaturilor scăzute, cu pancarte care proclamau: „NU organismelor modificate genetic”, „Stop Monsanto”. Circa 300 de persoane au manifestat în ploaie la Berlin şi tot atâtea la Munchen.

Reamintim că două organisme modificate genetic au primit autorizaţia de cultivare în UE: cartoful Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, care s-a dovedit un eşec comercial, şi porumbul MON 810, produs de Monsanto. Cultura porumbului MON 810 a fost autorizată în 1998 pentru zece ani. Monsanto a cerut reînnoirea acestei autorizaţii în 2007, dar procesul a fost îngheţat din cauza opoziţiei mai multor state. Opt ţări europene, Franţa, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria şi Polonia, au adoptat clauze de salvgardare pentru a interzice pe teritoriile lor cultura organismelor modificate genetic autorizate.

ŞI ÎN ROMÂNIA Câteva zeci de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat sâmbătă după-amiază, în zona Eroilor din Capitală, pentru un protest faţă de organismele modificate genetic, unul dintre participanţi fiind dus la Poliţie după ce a agresat verbal o echipă de jurnalişti şi a refuzat să se legitimeze. La începutul acţiunii de protest, un bărbat din rândul participanţilor a intrat într-un conflict cu jurnaliştii unui post de televiziune, nemulţumit de prezenţa acestora, iar la intervenţia forţelor de ordine a devenit violent. În cele din urmă, el a fost imobilizat şi dus la Secţia 17 Poliţie, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti. Ulterior, protestatarii s-au oprit la parcul de lângă Operă, unde au afişat cartoane cu mesaje ca \"Vrem natură naturală\", \"Poftă bună la prânzul modificat genetic!\", \"Ana are mere mutante\", \"OMG ne modifică genetic\" şi \"Ştiulete modificat genetic\". „Este un prim protest, care are în vedere informarea. Vrem etichetarea produselor la raft astfel încât să putem afla dacă vreunul dintre ingrediente a fost modificat genetic. Avem acest drept şi nu vom renunţa la el\", a declarat unul dintre organizatori, Alexandru Alexe, potrivit căruia acţiunile viitoare contra OMG vor consta şi în iniţiative la nivel parlamentar şi petiţii adresate autorităţilor. O femeie de 38 de ani a declarat că a venit la protest pentru că vrea să-i crească pe cei doi copii ai săi aşa cum a crescut şi ea, \"natural, cu mâncare ţărănească\".

Taguri articol


12