Protest la Gala TIFF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protest la Gala TIFF

Cultură 07 Iunie 2010 / 00:00 428 accesări

Cineaştii şi actorii prezenţi, sâmbătă seară, la Gala TIFF, s-au urcat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, iniţiat printre alţii de Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Actorul Victor Rebengiuc a dat tonul protestului, spunând că va citi „Proclamaţia de la Cluj\", prin care va prezenta nemulţumirile industriei cinematografice legate de proiectul de modificare a actualei Legi a cinematografiei. „Fără criterii obiective de evaluare a proiectelor, cinematografia română riscă să se întoarcă cu 15 ani în urmă\", a spus actorul, invitându-i pe scenă pe semnatarii protestului, printre care s-au numărat Radu Muntean, Alexandru Solomon, Alexandru Baciu, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu, Maria Popistaşu, Radu Gabrea, Victoria Cociaş, Cristi Puiu, Anca Puiu, Florin Şerban şi Andrei Ujică. De asemenea, au fost invitaţi pe scenă şi toţi susţinătorii petiţiei, prezenţi în sală. Astfel, scena s-a umplut pe jumătate, în timp ce persoanele care au rămas în sală au aplaudat minute în şir.

Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, i-a rugat pe cei care susţin petiţia să îşi scrie numele la ieşirea din sală, pentru a fi semnaţi pe o scrisoare ce va fi înaintată Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare. „Este pentru prima dată în ultimii ani când un astfel de protest este îmbrăţişat şi de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Ministerul Culturii\", a mai spus Tudor Giurgiu.

Propunerea de modificare a Legii cinematografiei a fost aprobată de Senat pe 17 mai şi urmează să fie analizată de Camera Deputaţilor, care este forul decizional. Printre iniţiatorii propunerii se numără Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru. Una dintre prevederile prezente în proiectul de modificare a Legii cinematografiei este ca instituţia Centrul Naţional al Cinematografiei să fie coproducător.

O altă propunere este ca, în locul scenariului, elementul de bază al dosarului să devină decupajul regizoral. De asemenea, este cerută pentru dosar distribuţia filmului. Potrivit propunerii, comisia de selecţie poate fi formată exclusiv din oameni din industrie, fără critici de film. În locul selecţiei bazate pe puncte (acordate în funcţie de premiile câştigate anterior, rezultate de box office etc.) ar urma să fie instituit sistemul de admis/respins.

De asemenea, iniţiatorii propun înfiinţarea unei noi structuri - Administraţia Fondului Cinematografic -, reducerea finanţărilor nerambursabile pentru distribuitori. Totodată, printre modificările aduse se numără faptul că, dacă producătorul schimbă regizorul, noul regizor trebuie să urmeze decupajul iniţial propus pentru film.



12